Grubeša: Pravosuđe kakvo je nametnuto BiH ne postoji na svijetu

19
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša izjavio je u intervjuu Srni da u svijetu ne postoji tako organizovano pravosuđe kao što je ovo nametnuto BiH.

– Ovo nije metod održivog pravosuđa koje će zadovoljiti očekivanja građana. Nadam se da će mnogi to uvidjeti i napokon se upustiti u neophodne reforme – istakao je Grubeša.

On smatra da je potrebno kao „prvo i osnovno“, reformisati Sud i Tužilaštvo BiH, te Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS).

Prema njegovim riječima, BiH karakteriše odsustvo odgovornosti pravosuđa za rad pod krinkom nezavisnosti.

– To što su sudije nezavisne u donošenju odluka ne znači da ne trebaju odgovarati kada im presude padaju i kada procesi traju neprimjereno dugo“, ocijenio je Grubeša, a to se, kaže, čak strože mora odnositi na tužioce.

Prema njegovim riječima, nema razloga da tužioci pred javnošću i parlamentom ne objasne zašto neki predmet stoji, „zašto primaju platu i koliko košta ovu zemlju prebacivanje predmeta iz ladice u ladicu“.

On je istakao da se politici ne smije dozvoliti da pravi pritisak da se neki predmeti ne procesuiraju ili procesuiraju, te da politika mora kroz izabrane ministre i poslanike voditi računa da je vladavina prava na zadovoljavajućem nivou.

– Kod nas toga nema – konstatovao je Grubeša.

On je ukazao da se godinama bezuspješno radi na reformi i da „neki te reforme uporno opstruišu s ciljem da zadrže svoj politički uticaj na pravosuđe“.

Grubeša je istakao da se pravosuđe finansira iz budžeta i da je logično da polože račun gdje su usmjerili novac, šta je njihovim radom dobijeno, a kada nema rezultata neko mora odgovarati i objasniti zašto.

VSTS – mora postojati odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija

Kada je riječ o nedavnoj ostavci predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije, Grubeša je rekao da mora postojati odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija.

– Problem je sistema što nema utvrđenog lanca odgovornosti za povrede dužnosti koju obavljaju i za loše predstavljanje institucije. Potpuno je jasno da, kada pričamo o pravosuđu i njegovim nedostacima, to ne može biti djelo jednog čovjeka nego je to sistemski nedostatak. Jedan čovjek ne čini sistem niti ga može srušiti, kao što ga sam ne može ni izgraditi. Najlakše je sada sve probleme staviti na teret jednom čovjeku, ali svi smo svjesni da to nije tako – naveo je Grubeša.

Prema njegovim riječima, djela predsjednika VSTS-a koji je podnio ostavku nisu doprinijela boljem položaju pravosuđa u očima građana, ali „nije on sam mogao dovesti do toga da pravosuđe u BiH, od oblasti potrebne za reformisanje, postane rak-rana“.

Revidirana strategija kasnila zbog opstrukcija

Grubeša je istakao da ministri u ovome sazivu imaju potrebne profesionalne kvalifikacije i odgovarajući stepen političke težine i odgovornosti, pa zato nije bilo opstrukcija u radu s kojima se dijelom susretao u prethodnom mandatu.

On je rekao da je nakon dužeg vremena usvojena Revidirana strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina, koja je značajna za budućnost BiH i suživot njenih građana.

– Usvajanjem Revidirane strategije, BiH je ispunila jedan od ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Pokrenuto je pitanje reforme pravosuđa u BiH, te je BiH njenim usvajanjem jedan korak bliže na svom putu ka EU – naglasio je Grubeša.

Izmjenama i dopunama Strategije, pojasnio je Grubeša, predviđeni su mehanizmi koji će unaprijediti procesuiranje predmeta ratnih zločina u sudovima i tužilaštvima u BiH kroz odgovarajuću raspodjelu predmeta ratnih zločina između pravosuđa na nivou BiH, entiteta i Brčkog, te obezbijediti uspješnije procesuiranje najsloženijih i prioritetnih predmeta ratnih zločina u postavljenim rokovima.

– Rad je dalje na tužilaštvima i sudovima i najvažniju ulogu u procesuiranju igraju upravo oni – kaže Grubeša.

Uspješno prebačeni svi zatvorenici

Govoreći o državnom zatvoru, Grubeša je rekao da je Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, prema utvrđenom rasporedu, uspješno prebacio zatvorenike iz svih entitetskih zatvora na području BiH.

– S krajem 2020. godine nijedan zatvorenik osuđen od Suda BiH ne služi kaznu u entitetskim zatvorima. Zadovoljan sam radom Zavoda, s obzirom na sve poteškoće zbog epidemije virus korona, koja nije uveliko uticala na prebacivanje zatvorenika i pritvorenika i njihov smještaj u zatvorske ćelije – naveo je Grubeša.

On je naglasio da zaposleni u Zavodu kontinuirano prolaze obuke i stručno usavršavanje za rad u ovoj bezbjednosnoj ustanovi, te da se već bilježe pozitivni rezultati.