Grubeša: Pravosudni sistem u ozbiljnim problemima

64
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša izjavio je da se pravosudni sistem u BiH nalazi u ozbiljnim problemima i da je krajnje vrijeme da se uredi.

Grubeša je naveo da BiH ne može biti na čast ono što se događalo u pravosudnim institucijama – od smjene predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, disciplinskih postupaka protiv predsjednika Suda BiH i glavnog tužioca, te ličnih obračuna i korištenja uspostavljenih instituta za pribavljanje podataka na nedopušten način.

– Ovo je bio jasan indikator i pokazatelj da se pravosudni sistem kao treći stub vlasti nalazi u ozbiljnim problemima i poteškoćama – rekao je Grubeša za današnji zagrebački „Večernji list“, izdanje za BiH.

Gubeša je naveo da problemi nisu nastali preko noći i da odgovornost za ovakvo stanje u nedovoljno reformisanom pravosuđu snosi šira društvena zajednica, koja je narušavajući princip njegove nezavisnosti u radu morala preduzeti niz aktivnosti na reformisanju.

– Krajnje je vrijeme da se ozbiljno pozabavimo i uredimo ga – konstatovao je Grubeša i dodao da ne postoji savršen modalitet uređenja jer, kakav god sistem se napravi, na kraju ga čine ljudi, koji mogu od savršenog sistema napraviti nesavršen.

Ministar pravde u Savjetu ministara se nada da su uspostavljena tijela kvalitetno i nepristrasno uradila svoj dio posla i da su odluke, posebno one koje su rezultirale smjenama, donesene na temelju stvarno utvrđenog činjeničnog stanja.

Govoreći o radu Savjeta ministara u godini na izmaku, Grubeša je rekao da je teška godina iza, od pandemije do političke polarizacije i zastoja u radu institucija na nivou BiH, što nije pogodovalo da se realizuju planirani zadaci.

– Treba se posvetiti konstruktivnom dijalogu i kroz institucije sistema tražiti kvalitetna i održiva rješenja, koja neće ugrožavati nijedan konstitutivni narod, te u takvoj atmosferi spriječiti bilo kakav oblik majorizacije u obezbjeđenju potpune ravnopravnosti – zaključio je Grubeša.