Grujičić: Britanska dokumenta potvrđuju srpske tvrdnje

13
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić rekao je da navodi britanskih dokumenata da nije postojao plan napada na Srebrenicu u julu 1995. godine predstavljaju potvrdu onog što srpska strana sve vrijeme govori i nastoji da tu istinu svijet sazna i prihvati.

– To je dokaz onoga što mi godinama tvrdimo. Sada polako pravda stiže tamo gdje treba i istina se dokazuje. Ovo je potvrda da na kraju istina, ipak, pobjeđuje, ali sporo – ocijenio je Grujičić.

On je rekao da srpska strana nikad nije osporavala da su se dogodili zločini u julu 1995. godine u Srebrenici, ali da nisu imali dimenzije i karakter kakvim su ih prikazali zapadne sile i mediji, a zatim Haški tribunal i bošnjačka strana.

– Mi saosjećamo sa porodicama nevinih žrtava stradalih u julu 1995. godine, ali zna se i treba da se prihvati i činjenica da je i srpski narod na području Srebrenice masovno stradao od 1992. do 1995. godine – rekao je Grujičić.

Srebrenički načelnik je najavio inicijativu da se intenzivira rad na utvrđivanju istine, istakavši da je odlukom Narodne skupštine Republike Srpske formirana Komisija za utvrđivanje istine o Srebrenici i kada ona završi rad biće jasno šta se sve događalo.

U dokumentu Vlade Velike Britanije sa kojeg je skinuta tajnost piše da je napad Srba na Srebrenicu isprovociran od bh. strane, da Pale nisu imale plan da se osvoji enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandira.