Grujičić: Tragedija u školi najstrašnije iskustvo, neki od povrijeđenih životno ugroženi

13
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić ističe da je tragedija u školi u Beogradu, za 40 godina radnog staža u zdravstvu i devedesetih godina kada se nagledala povreda, njeno najstrašnije iskustvo i kao ljekara i kao čovjeka.

Grujičićeva je navela da su neki od osam ranjenih učenika, kao i nastavnica u životnoj opasnosti, kada je na njih pucao učenik sedmog razreda u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, te izrazila saučešće.

Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije napomenula da je osmoro djece poginulo i radnik obezbjeđenja škole.

– Osmoro dece je poginulo u školi, nažalost ne postoji mogućnost da se vrate. Šestoro dece i nastavnica su u zdravstvenim ustanovama. Troje učenika su u dječijoj bonici u Tiršovoj, a troje učenika i nastavnica su u Urgentnom centru – rekla je ona.

Prema njenim riječima, dva dječaka smještena u Tiršovoj imaju povrede nogu, ali oni su stabilno i van životne opasnosti, dok nažalost djevojčica ima povredu glave i ona je kritično, izvršena joj je operacija, ali oštećenje je veliko i za njen život se bore.

Ona je dodala da su u Urgentnom troje djece, od kojih djevojčica ima prostrelnu ranu trbuha i ruku, ali ona je stabilno, jedan dječak ima povredu noge i on je u ortopedskoj sali, a drugi dječak ima povrede grudnog koša i vrata, kao i povredu kičme i on je najteže povrijeđen i moraće da ima još intervencija.

Grujičićeva je rekla da nastavnica ima povredu ruke i karlice i da je u životnoj opasnosti.

Ona je u svoje lično i u ime Ministarstva zdravlja, MUP-a i Vlade izrazila iskreno saučešće roditeljima koji su izgubili djecu.

– Ostaje nam samo da poželimo da se deca oporave i njihova nastavnica – rekla je ona i zahvalila i Hitnoj pomoći za promptnu reakciju.

Ona je rekla da će Institut za mentalno zdravlje organizovati dva telefona na koja mogu da se jave svi koji imaju psihološku potrebu da se jave i biće primljeni na razgovor, da im se pomogne i daju savjeti.

Prema njenim riječima, o daljoj zdravszvrenoj brizi dječaka koji je sve ovo uradio odlučiće nadleže institucije.

Vrijeme je da se formiraju timovi u domovima zdravlja da se radi na ranom otkrivanju ovih problema kod djece.

– Zaista je trenutak da počnemo mnogo više da razmišljamo u našem mentalnom zdravlju. Treba ponovo uvesti psihologe u domovima zdravlja – rekla je ona.

Grujičićeva je rekla da treba promijeniti odnose u porodice kako bi djeca imala više poštovanja prema roditeljima.