Gutereš: Svijet ulazi u eru haosa

4
Foto: internewscast.com

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je juče da svijet ulazi u „eru haosa“ i da su neophodne važne reforme.

On je izrazio žaljenje zbog podjela koje parališu Savjet bezbjednosti UN.

Predstavljajući Generalnoj skupštini UN prioritete za 2024. godinu, Gutereš je rekao da vlade „ignorišu i podrivaju same principe multilateralizma, bez odgovornosti“.

– Savjet bezbjednosti, glavno oruđe svjetskog mira, u blokadi je zbog geopolitičkih pukotina. Ovo nije prvi put da je Savjet bezbjednosti UN podijeljen. Ali ovaj put je najteže. Trenutna disfunkcionalnost je dublja i opasnija – kazao je Gutereš.

Naveo je da su za vreme Hladnog rata uspostavljeni mehanizmi doprineli upravljanju odnosima supersila, ali da oni ne postoje u današnjem multipolarnom svetu „koji ulazi u eru haosa“.

Savjet bezbjednosti zbog veta Rusije nije bio u mogućnosti da reaguje na ruski vojnu operaciju u Ukrajini, a sada ne može da zauzme jedinstven stav o ratu Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze, budući da SAD blokiraju svaki poziv na obustavu vatre.

Gutereš je upozorio na mogući kopneni napad Izraela na Rafu, na granici Pojasa Gaze i Egipta, gdje se nalaze stotine hiljada raseljenih Palestinaca.

– Takva akcija bi znatno pogoršala situaciju koja već predstavlja humanitarnu noćnu moru, sa nesagledivim regionalnim posljedicama – kazao je Gutereš, još jednom pozivajući na „momentalni humanitarni prekid vatre“ i oslobađanje talaca.