Guteres: Tači i Veselji podrivaju rad Specijalnog suda za zločine OVK

14
Foto: internewscast.com

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres optužio je Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK. Problemi koje stvaraju istovremena politička kriza i pandemija virusa korona čine bezbjednosnu situaciju na Kosovu krhkom. Izvještaj pred Savjetom bezbjednosti 21. oktobra.

Pandemija koronavirusa, politička kriza i najava optužnica za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i šefa Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija dodatno su uzburkale ionako krhku političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu, ocenio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Šef Ujedinjenih nacija upozorio je, u šestomjesečnom izveštaju o stanju na Kosovu, da je bezbednosna i politička situacija dodatno uzburkana pandemijom virusa korona, političkom krizom nastalom poslije pada vlade Aljbina Kurtija i najavom optužnica za ratne zločine protiv bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova, Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

– Najave Specijalnog tužilaštva za ratne zločine da su protiv kosovskog predsjednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija u Hagu podnesene optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti dodatno su zakomplikovale političku scenu u Prištini – navodi se u Guteresovom izvještaju, koji obuhvata period od marta do septembra.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnijelo je krajem juna prijedlog optužnice protiv Tačija i Veseljija, koji se terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, otmice, progone i mučenja. Optužnicu treba da potvrdi Specijalni sud za zločine OVK.

Generalni sekretar UN je, takođe, naveo i da je situacija na Kosovu dodatno zakomplikovana problemima koje je, naročito u posnjednje vrijeme, prouzrokovala pandemija virusa korona praćena političkom krizom koju je izazvao pad vlade Aljbina Kurtija.

Novi izvještaj šefa UN naći će se pred ambasadorima Savjeta bezbjednosti 21. oktobra.

Guteres je upozorio i na pokušaje Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK, koji su tužilaštvo optužili da je „politički motivisano“, a optužbe „lažne“.

U izvještaju se, takođe, navodi i da je iz kosovskog budžeta izdvojeno 20 miliona evra za pomoć osobama optuženim pred novim sudom, te da je počela rasprava o zakonu o zaštiti vrednosti OVK, koji su međunarodni zvaničnici oštro kritikovali.

Guteres je naveo i da je Tači podnio prijedlog ustavnog amandmana, kojim bi se okončao mandat Specijalnog suda za zločine koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Ujedinjene nacije su, takođe, navele da se u proteklih šest mjeseci na Kosovo vratilo 189 osoba, od čega su većina Srbi, kao i da se od 1999. godine vratilo nešto više od 28.000 osoba.

Generalni sekretar UN je pozdravio nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, navodeći da je primjetna nova energija usmjerena ka normalizaciji odnosa.

– Nadam se da će tako ostati do pronalaženja sveobuhvatnog rješenja – naveo je Guteres i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da „pokažu fleksibilnost i kreativnost kako bi se prevazišle razlike“.