Haiti dobio novog premijera poslije ubistva predsjednika

11
Foto: tellerreport.com

Vlada Haitija je zvanično imenovala Ariela Enrija za premijera, skoro dvije nedjelje nakon što je ubijen predsjednik Žovenel Moiz.

Pretpostavlja se da je Moiz žrtva političke zavjere, koja po svemu sudeći ima korijene daleko izvan granica ove karipske države.

Tokom ceremonije u glavnom gradu Port-O-Prensu Enri je u utorak preuzeo ulogu lidera ove najsiromašnije nacije zapadne hemisfere, a svoj inauguracioni govor započeo je minutom ćutanja u cast ubijenog predsjednika.

Haiti se bori sa bezakonjem koje generišu nasilne bande, a Enri je izjavio da želi da stvori uslove da što veći broj ljudi glasa na izborima koji su zakazani za septembar, prenosi Rojters.

– Vrijeme je za jedinstvo i stabilnost – poručio je Enri, a sada već bivši premijer Klod Džozef ocijenio je da bi Enrijevo imenovanje trebalo da olakša izbore koji su posljednji put na Haitiju održani 2016. godine i upozorio je na težak zadatak koji mu predstoji.

– Naslijedili ste situaciju koju karakterišu odsustvo predsjednika koji bi vam služio kao štit, politička kriza bez presedana u istoriji naše zemlje, galopirajuća nesigurnost, teška i nesigurna ekonomska situacija – rekao je Džozef.

Enri i Džozef su naglasili da vlada treba da uspostavi red i sigurnost, kao i da radi na jačanju ekonomije uništene kriminalom i pandemijom virusa korona.