Handke: Volio bih da dođem u Republiku Srpsku

57

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade, austrijski pisac Peter Handke, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za RTRS da nije očekivao kampanju koja se vodi protiv njega, te da je imao ideju da pokuša da pomiri stavove. On je naglasio da voli Banjaluku i da bi volio na proljeće da dođe u Republiku Srpsku.

– Volio bih da sretnem jednu majku sa jedne i jednu sa druge strane. Jednu majku iz Kravice, gdje je bio početak svih masakra, i jednu majku iz okoline Srebrenice. To je bila moja ideja, ali mislim da je bila pomalo naivna. Mislim da u ovom trenutku tu ideju ne mogu realizovati – rekao je Handke.

Odgovarajući na pitanje da li je nagrada zakasnila dvije decenije, kako tvrde njegove kolege i poznanici, Handke kaže da je Nobel došao u pravo vrijeme.

– Ne znam zašto, ali osjećam da je sada dobar trenutak za to – kaže austrijski pisac.

Kada je riječ o promjenama u Švedskoj kraljevskoj akademiji, odnosno navodima da dodjela nagrade njemu predstavlja prekretnicu u Akademiji, Handke je rekao da ne zna da li se nešto promijenilo, ali da osjeća novu energiju.

– Osjećam nešto. Omladinu, mlađe ljude, iako nemam ništa protiv starijih. Ako neki ljudi kažu da dodjela nagrade meni predstavlja prekretnicu u Akademiji, za mene je to u redu, ali ja to ne bih mogao tako da kažem – istakao je on.

Opisujući trenutak kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu, Handke kaže da je osjetio mir, ali samo na početku, jer su ubrzo uslijedili napadi na njega.

– Kada sam čuo vijest, kada me je sekretar Akademije pozvao telefonom osjetio sam mir kao energiju, ali je onda u određenim trenucima postalo teško. Svi ti napadi… Ja nisam mazohista. Loše stvari ne možete da očekujete. Možete u glavi da ih zamislite, ali one na kraju budu i gore – pojašnjava on i dodaje da bi mu trebalo dva mjeseca da opiše sve te osjećaje.

Na pitanje šta će uraditi sa novčanim dijelom nagrade, Handke je rekao da nije o tome razmišljao, jer taj novac još uvijek nema.

– To još nije moj novac. Zaboravio sam IBAN, moram da pronađem svoj broj računa. Ne znam gdje je. Zaboravio sam ga u Francuskoj – rekao je on.

Handke je za RTRS poručio da se ništa neće promijeniti nakon ove nagrade i da će nastaviti da piše i stvara kao i do sada.