Has: Ponosni smo što imamo pogon u Republici Srpskoj

3
Foto: SRNA

Direktor operacija poslovne jedinice Elektronika i mehatronika „Male“ grupe Guntram Has istakao je da je kompanija ponosna što je danas otvorila pogon u Lakatašima i da je cilj da ovdje ostanu decenijama.

– Ovo je veliki dan za „Male“ i nevjerovatno je da su nam trebale samo tri godine za otvaranje ovog pogona. Do sad smo radili u Laktašima, sada se širimo na Aleksandrovac – rekao je Has prije zvaničnog otvaranja pogona u Poslovnoj zoni Aleksandrovac.

On je istakao da je posebno važno što se novi pogon nalazi u blizini granice sa EU.

Foto: SRNA

Gradonačelnik Miroslav Bojić istakao je da je ovo jedan od najvećih razvojnih projekata ne samo u Laktašima, nego u cijeloj Republici Srpskoj, navodeći da kompanija „Male“ u ovom gradu posluje više od 15 godina.

– Ovo je kruna onoga što je investitor radio zajedno sa lokalnom zajednicom, Vladom i kompletnim rukovodstvom Republike Srpske. Došli smo do toga da danas otvaramo ovaj pogon na 29.000 metara kvadratnih koji zapošljava 600 radnika – rekao je Bojić.

On je naveo da svaki drugi automobil u cijelom svijetu ima dijelove proizvedene u kompaniji „Male“ što dovoljno govori o značaju otvaranja pogona u Republici Srpskoj.

– Drago mi je da smo kao loklana zajednica bili dio cijelog projekta, uz veliku podršku Vlade Republike Srpske koja je stvorila pozitivnu klimu zbog koje su predstavnici kompanije „Male“ odlučili da ulože ovdje – napomenuo je Bojić.

Prema njegovim riječima, kompaniji je na raspolaganju bila i lokalna zajednica koja je obezbijedila najbolje uslove trenutno u Republici Srpskoj i na osonovu kojih je danas vidljiv rezultat.

Pogon u Poslovnoj zoni Aleksandrovac kod Laktaša zvanično su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora Grupe „Male“ Hajnc Junker, generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika i mehatronika ove grupe Martin Velhofer i Guntram Has, kao i gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.

Na otvaranju su bili i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović, te brojni građani.

Kompanija „Male“ vodeći je dobavljač sistema za automobilsku industriju, a dijelove koje proizvodi ima svaki drugi automobil u svijetu. Riječ je o dijelovima za putnička, teretna i radna vozila.

Ova kompanija u Laktašima zapošljava 600 radnika, sa tendencijom da taj broj dostigne 1.000.