HDZ BiH: SDA i potpredsjednici FBiH preuzeli ulogu Ustavnog suda

18
Foto: HDZ BiH

HDZ BiH pozvao je potpredsjednike FBiH da poštuju Ustav, institucije FBiH i Ustavom utvrđene nadležnosti, te da ne blokiraju imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH, a SDA da ne blokiraju izbor direktora Federalne uprave policije i izmjene Izbornog zakona u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH.

Iz HDZ-a BiH je saopšteno da je iskazana lažna briga SDA za etnički balans u Ustavnom sudu i da je to pokušaj da Ustavni sud bude ispostava SDA.

– Bez obzira što on uopšte nije narušen i svjesno se ne citira Ustav FBiH po kojem u Ustavnom sudu mora biti najmanje po dva pripadnika konstitutivnih naroda i jedan iz reda ostalih, što uopšte nije narušeno – navedeno je u saopštenju.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara imenovao je ove sedmice četvoro sudija Ustavnog suda FBiH. Da bi odluka stupila na snagu, potrebno je da je potvrdi Dom naroda Parlamenta FBiH.

Imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH godinama je neriješeno, zbog čega je bio blokiran rad ove institucije. Za djelovanje suda potrebno je devet sudija, međutim, četiri su bila na čekanju.