HDZ pobijedio u devet, a Restart koalicija u dvije izborne jedinice

8
Foto: HINA/Damir Senčar

Prema nezvaničnim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nakon 99 odsto obrađenih biračkih mjesta, vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je najviše glasova u osam od deset izbornih jedinica kao i glasove dijaspore.

Restart koalicija lijevog centra predvođena Socijaldemokratskom partijom osvojila je dvije izborne jedinice koje obuhvataju sjeverozapad Hrvatske i Istru sa Sjevernim primorjem.

HDZ premijera Andreja Plenkovića je osvojila i tri mandata u posebnoj izbornoj jedinici za izbor poslanika koje su birali hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, sa 64,86 odsto glasova.

U 12. izbornoj jedinici u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika, sva tri mandata srpske nacionalne manjine osvojili su kandidati Srpske samostalne demokratske stranke (SDSS) – Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević.

Prema noćas objavljenim podacima DIP, HDZ osvaja 66 mandata, a koalicija Restart na čelu sa SDP 41 mandat.

Foto: HINA/Daniel Kasap

Trećeplasirani je desničarski Domovinski pokret pavača Miroslava Škore sa 16 mandata, a slijede desni Most s osam i zeleno-lijeva koalicija Možemo sa sedam mandata.

Prema nepotpunim rezultatima, u Sabor ulazi još i liberalna koalicija stranaka Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom s tri mandata. Po jedan mandat osvajaju Hrvatska narodna stranka i Reformisti.

Za formiranje vladajuće većine potrebna je podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru.

Rezultati po izbornim jedinicama

U I. izbornoj jedinici HDZ je dobio pet mandata, dok su Restart koalicija i Možemo osvojile po tri mandata. Most, Domovinski pokret i koalicija Pametno, Fokus i Stranke s imenom i prezimenom (SSiP) po jedan mandat.

U II. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest, a Restart koalicija četiri mandata. Domovinski pokret osvojio je dva mandata, Most jedan, te Možemo po jedan mandat.

U III. izbornoj jedinici Restart koalicija osvojila je šest mandata, HDZ pet, a Domovinski pokret, HNS i Reformisti po jedan mandat.

U IV. izbornoj jedinici HDZ je osvojio osam mandata, dok su Restart i Domovinski pokret dobili po tri mandata.

Foto: Direktno.hr

Slično su glasali i birači u V. izbornoj jedinici, gdje je HDZ još jednom osvojio osam mandata, a Restart i Domovinski pokret po tri mandata.

U VI. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest mandata, a Restart četiri. Domovinski pokret dobio je dva, a Možemo i Most po jedan mandat.

U VII. izbornoj jedinici HDZ je osvojio šest mandata, Restart četiri, a Možemo, Domovinski pokret, koalicija Pametno, Fokus i SSiP te Most po jedan mandat.

U VIII. izbornoj jedinici pobjedu je odnijela Restart koalicija osvojivši osam mandata, HDZ četiri, a Možemo i Most po jedan mandat.

U IX. izbornoj jedinici HDZ je osvojio osam mandata, Restart koalicija tri, Domovinski pokret dva i Most jedan mandat.

U X. izbornoj jedinici HDZ je osvojio sedam mandata, Restart njih tri, a Most dva. Domovinski pokret i koalicija Pametno, Fokus i SSiP jedan mandat.

U XI. izbornoj jedinici, za hrvatske građane izvan Hrvatske, pobjedu je odnio HDZ i osvojio tri mandata.

Rezultati nacionalnih manjina

Od nacionalnih manjina, srpski predstavnici bit će SDSS-ovi Milorad Pupovac (10.733), Dragana Jeckov (8.376) i Boris Milošević (7.715), Mađare će predstavljati Robert Jankovics, talijane Furio Radin, a Čehe i Slovake Vladimir Bilek.

Foto: Direktno.hr

Austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, ruske, rusinske, rumunjske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske manjince će i dalje predstavljati Veljko Kajtazi.

Glasači albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine svoje su povjerenje ponovno dali Ermini Lekaj Prljaskaj.

Vučić čestitao Plenkoviću

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je sinoć Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) i njenom predsjedniku, premijeru Andreju Plenkoviću, pobjedu na parlamentarnim izborima.

– Čestitam Andreju Plenković i HDZ na ubjedljivoj pobjedi. Uvjeren sam da imamo prostora za unapređenje odnosa između Srbije i Hrvatske – napisao je Vučić na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Svjetski mediji: Hrvatska značajno kreće udesno

Vladajući konzervativci u Hrvatskoj ubjedljivo su pobijedili na parlamentarnim izborima, a najnovija članica EU se značajno kreće udesno, objavila je AP.

Agencija podsjeća da su izbori održani juče usljed porasta broja slučajeva zaraženosti virusom korona u Hrvatskoj, te da je nakon 90 odsto prebrojanih glasova HDZ osvojio 66 od ukupno 151 poslaničkog mjesta u parlamentu.

U izvještaju se ističe i to da će HDZ vjerovatno oformiti novu koalicionu vladu sa manjim grupama političke desnice.

Vršilac dužnosti premijera Hrvatske i lider HDZ-a Andrej Plenković pohvalio je „sjajne rezultate i veliku pobjedu na izborima“.

Foto: AP

Agencija navodi i to da je stranka Domovinski pokret, koja je nedavno osnovana, brzo stekla popularnost uprkos nezadovoljstvu javnosti zbog pojedinih tvrdokornih i nacionalističkih stavova.

U izvještaju o desetim parlamentarnim izborima od osnivanja Republike Hrvatske, AP naglašava da je odziv glasača bio 46 odsto, te da zvaničnici i pristalice vladajuće stranke tokom proslave nisu nosili zaštitne maske, niti su poštovali pravila socijalnog distanciranja.

Prema zvaničnim podacima, u Hrvatskoj je do sada zabilježeno 113 smrtnih slučajeva povezanih sa virusom korona, a zaraženo je oko 3.100 ljudi.

Briselski list „Politiko“ piše da je Domovinski pokret popularnog pjevača Miroslava Škora, koji podržavaju teški nacionalisti, najavio da će obustaviti projekte za koje smatra da su antihrvatski i rekao da će odbiti da stranka srpske manjine uđe u vladajuću koaliciju.

Politički analitičar Danijela Širinić ocijenila da rezultati nedjeljnog glasanja pokazuju da se hrvatska politička scena „značajno kreće ka desnici“.

Portal „Jahu njuz“ piše da će HDZ, koji će najvjerovatnije osvojiti novi mandat, morati da se nosi sa ekonomskim posljedicama pandemije virusa korona, kao i da je veliko pitanje da li će ući u koaliciju sa nacionalističkim Domovinskim pokretom.

„EU observer“ prenio je da je Plenković osvojio još jedan mandat uprkos porastu broja novozaraženih virusom korona.

Slovenački list „Delo“ piše o ubjedljivoj pobjedi HDZ-a, ali i lošim rezultatima Restart koalicije i uspjehu lijevo-zelene platforme „Možemo!“, kao najvećem iznenađenju na ovim izborima.