Hercegovačka Gračanica – biser duhovnosti i kulture

171
Foto: Turistička organizacija Trebinja

Manastir Hercegovačka Gračanica nalazi se na brdu Crkvina iznad Trebinja odakle se pruža veličanstven pogled na ovaj grad i predstavlja jedan od najljepših manastira u istočnoj Hercegovini, duhovno središte i stjecište ljudi iz svih krajeva svijeta.

Izgrađen je po ugledu na Gračanicu na Kosovu i Metohiji, a ktitor manastira i konaka je Bilećanin Branko Tupanjac, koji živi u SAD.

Hercegovačka Gračanica danas je jedan od najljepših spomenika kulture i duhovnosti.

Prema riječima sveštenika Moma Pejičića, koji služi u Hercegovačkoj Gračanici, osim Dučićevog zavještanja, drugi razlog zbog kog je brdo Crkvina izabrano kao lokacija za manastir jeste taj što je na ovom lokalitetu nekada bio temelj stare crkve.

– U martu 2000. godine krenulo se sa izgradnjom hrama i tada su urađeni temelji. Tom prilikom je na osveštanje temelja došao i budući ktitor hrama i konaka Branko Tupanjac, koji je izrazio želju da se podigne crkva kako je Jovan Dučić htio – u stilu Gračanice na Kosovu, s tim što je njegova dodatna želja bila da se pored crkve napravi i konak – priča Pejičić Srni.

Prema njegovim riječima, već u oktobru iste godine radovi su završeni i ovdje su preneseni Dučićevi posmrtni ostaci.

Veliki srpski pjesnik sahranjen je sa desne strane ulaza u hram, a na nadgrobnoj ploči piše „Jovan Dučić – pesnik“.

Hercegovačka Gračanica sastoji se od crkve posvećene Blagovještenju, koja je petokupolna, podignuta na 16 kvadratnih stubova, a u temelje je uzidan i kamen donesen sa kosovske Gračanice.

Osim toga, kompleks manastira čine i Vladičanski dvor, zvonik, galerija ikona, te amfiteatar, što doprinosi ukupnom ambijentu dostojnom divljenja.

Prema riječima sveštenika Pejičića, tri godine nakon izgradnje crkvu je živopisao Aleksandar Živadinović iz Beograda sa pomoćnicima, s tim što su oltar i oltarsku apsidu oslikali otac Stevan Kovačević i Dario Stanimirović.

Prestone ikone oslikala je sestra Tekla iz manastira Dobrićevo, dok je ikonostas rađen pri manastiru Tvrdoš.

Jedan od najposjećenijih hramova, ljeti veliki broj vjenčanja i krštenja

Hercegovačka Gračanica, koja je i metoh manastira Tvrdoš, danas je jedan od najposjećenijih vjerskih objekata u Trebinju, primamljiv brojnim turistima koji dolaze u posjetu gradu na Trebišnjici.

Veliki broj poklonika i vjernika ovaj manastir prepoznaje kao svetinju i dolazi ovdje po duhovni mir i nadahnuće, što mu daje punu dimenziju.

Sveštenik Pejičić kaže da se u Hercegovačkoj Gračanici tokom godine obavi veliki broj krštenja i vjenčanja, naročito ljeti, a liturgija se služi nedjeljom i praznicima.

Zbog svega toga, Hercegovačka Gračanica svakim danom postaje sve snažnije duhovno središte Srpske i jedan od simbola Trebinja i Hercegovine.