„Hit tvit“ je plagijat: Prvostepena presuda u korist Olje Bećković

79
Foto: Ivan Dinić/Nova S

Viši sud u Beogradu donio je prvostepenu presudu po tužbi Olje Bećković protiv Televizije Pink, Željka Mitrovića, Verice Bradić i Gorana Gmitirća, saopštio je advokat Goran Draganić.

Draganić navodi da je presudom utvrđeno da su tuženi povrijedili autorsko pravo tužilje Olje Bećković na njenom autorskom djelu pod nazivom „Utisak nedelje“.

– Presudom je takođe utvrđeno da su tuženi kreirali, proizveli, objavili i emitovali na Televiziji Pink televizijsku emisiju pod nazivom „Hit tvit“ koja se bitno podudara sa originalnim autorskim djelom televizijske emisije „Utisak nedelje“ autora Olje Bećković – saopštio je Draganić.

Olja Bećković, autorka emisije „Utisak nedelje“, koja je podnijela tužbu protiv Televizije Pink zbog emisije „Hit Tvit“, govorila je ranije za N1 da očekuje da sud lako donese odluku o povredi autorskih prava.

– Mislim da su Željko Mitrović i Verica Bradić jedini ljudi na svijetu koji ne vide da je to plagijat. Nadam se da će im presuda pomoći da razumiju da plagiranje nije dozvoljeno – kazala je Bećković poslije ročišta.

Emisija „Utisak nedelje“ postoji od 1991. godine i kao autorsko djelo registrovano je u Autorskoj agenciji od 1994. godine, a emitovala se na Studiju B, B92 i trenutno na TV Nova S. Bećković je krajem februara ove godine podnijela tužbu da bi se utvrdilo da li je povrijeđeno njeno autorsko pravo jer se na Televiziji Pink pojavila emisija „Hit Tvit“.

Vlasnik TV Pinka Željko Mitrović i voditeljka „Hit tvita“ Verica Bradić tvrdili su danas na sudu da te dvije emisije nemaju nikakve sličnosti i da se ne radi o plagijatu.

Mitrović je, kako je naveo reporter N1 koji je pratio suđenje, rekao da „Utisak nedelje“ nije u vlasništvu Olje Bećković, već TV Studija B.