HNS: SDA ruši ustavnopravni poredak BiH

18
Foto: FENA

Hrvatski narodni sabor BiH ističe da Stranka demokratske akcije dirtektno ruši ustavnopravni poredak BiH i Dejtonski mirovni sporazum, kao i da zvaničnici SDA svjesno i beskrupulozno nastavljaju svoje antidejtonsko djelovanje, kao i „politiku dominacije brojnijeg naroda“.

HNS osuđuje neistine iznesene u pismu SDA međunarodnim zvaničnicima, kao i relativizaciju o stanju i ulogama unutar BiH po viđenju SDA.

Iz HNS-a navode da SDA i predsjednik te stranke Bakir Izetbegović kako se približava početak izborne kampanje sve više i bez povoda zatežu odnose između konstitutivnih naroda u BiH umjesto da zagovaraju stabilnost i traže rješenja.

– „Prebrojavaju se“, a neke bi slali u „vagone“, što već u zadnje vrijeme javno zagovara i predstavlja ustaljeno ponašanje političkog Sarajeva – navodi se u saopštenju HNS-a povodom pisma koje je SDA uputila na adrese međunarodnih zvaničnika.

Iz HNS-a navode da je, osim kleveta, pismo puno apsolutnih neistina i autorskih ličnih političkih stavova o stanju u BiH.

– Njihove laži svi su uvidjeli i razotkrili, stoga je nervoza još veća. Nesvjesni promašenog, apsurdnog i neutemeljenog ponavljanja promašenih političkih stavova, zapravo, sami sebe prikazuju kao glavni destabilizući faktor u BiH, s čime su zvaničnici širom EU i svijeta sada ponovno upoznati – navodi se u saopštenju.

HNS smatra da SDA uporno reklamiraju pohod u neizvjesno stanje, ne samo u okviru institucija i vladavine prava, nego i političkog i institucionalnog okvira kroz neskrivene pokušaje bošnjačkog ovladavanja Federacijom BiH, što im je glavni cilj.

U saopštenju se ističe da SDA kroz svoje opasne namjere želi srušiti Dejtonski mirovni sporazum koji je stvorio preduslove mira i osnove za multinacionalnu BiH kao zajednicu tri ravnopravna konstitutivna naroda.

– U okolnostima najveće postdejtonske političke krize u BiH, ovakvo radikalizovanje javnosti i nastup prema institucijama EU, nastavak je unitarističke propagande koja želi uništiti duh i tradiciju multinacionalne BiH. Nastavljaju politiku dominacije brojnijeg naroda i sistemsku diskriminaciju Hrvata, ali i svih drugih nebošnjaka – poručuju iz HNS.

HNS BiH poziva na politički dijalog s ciljem postizanja potrebnih iskoraka BiH prema evroatlantskoj budućnosti zasnovanoj na uzajamnom poštovanju, uvažavanju i ravnopravnosti.

– Potrebno nam je uključivanje svih relevantnih institucija EU, kao naših istinskih partnera i prijatelja, da spasimo ovu zemlju od invazije radikalnih ideologija – navode iz HNS-a.