Informacione tehnologije u državnoj upravi

123
Branko Dumanovski

Piše: Branko Dumanovski

Informacione tehnologije (IT) predstavljaju jednu veliku oblast koja se relativno skoro razvila u tehnologiji. Ova oblast je vrlo kompleksna i sve više širi svoj spektar primjene u današnjem vremenu.

Informacione tehnologije se mogu definisati kao proučavanje, dizajniranje, razvijanje, implementacija i upravljanje kompjuterskim informacionim sistemima.

Služe za projektovanje baza podataka i njihovo upravljanje kao i za kreiranje informacionih sistema sa ciljem skladištenja, obrađivanja i distribucije velikog broja informacija.

IT ne samo da unapređuje i modernizuje poslovanje, već i pruža mogućnost automatizacije i na taj način poboljšava kvalitet i smanjuje troškove kada je riječ o infrastrukturi preduzeća u kome se primjenjuje.

IT je veoma važan za institucije državnih organa koje su nerijetko pod velikim pritiskom privatnog sektora. Naime, primjer iz pojedinih zemalja pokazuje da je privatni sektor prvi uočio značaj i neophodnost korišćenja informacionih tehnologija u poslovanju i time stekao nevjerovatnu prednost u odnosu na državne institucije. Da je privatni sektor modernizovaniji i napredniji u poslovanju nije slučaj samo na Američkom trištu i zapadu Evrope, već i iskustva sa Balkana govore u prilog tome. Dobra stvar je da inovacije privatnog sektora pružaju organima državnih institucija uvid u mnogobrojne prednosti korišćenja napredne tehnologije. Ovo je velika olakšica za državnu upravu u smislu da može da prati već izgrađene i postojeće trendove u IT industriji i primjere kako povećati efikasnost i na koji način obučavati zaposlene. Informacione tehnologije su omogućile bolje strateško planiranje i poslovanje. Smanjivanjem nepotrebnih troškova ostaje veći budet za ulaganja i investicije kako u preduzeće tako i u radnu snagu.

Foto: Pixabay

Privatni sektor se mnogo ranije okrenuo informacionim tehnologijama i mnogo je ozbiljnije shvatio da treba poboljšati poslovanje. Pa ipak studije na Balkanu kažu da je 75% stanovništva prilikom glasanja da li bi prije radilo u državnom ili privatnom sektoru ipak izabralo državni sektor.

Razlog tome je što se privatni sektor okrenuo isključivo oblastima njihovog interesovanja. Državni sektor bi situaciju mogao da okrene u svoju korist primjenom informacionih tehnologija u oblastima poput poljoprivrede, zdravstva, obrazovanja, ekonomije, infrastrukture… Kako se polako izjednačava broj IT stručnjaka sa stručnjacima svih ostalih oblasti ne postoji problem u primjeni informacionih tehnologija u bilo kojoj sferi poslovanja. IT stručnjaci omogućavaju svima koji rade sa računarima da posao obavljaju lakše, produktivnije i kvalitetnije.

Pomoću informacionih tehnologija je moguće unaprijediti poslovanje, ojačati ekonomiju, adekvatno izabrati, obučiti i motivisati radnu snagu. Marketing, menadžment, HR, administracija kao i mnoge druge oblasti su sa pojavom IT-a doživjele procvat. Pružila se mogućnost boljeg uvida u poslovanje, boljeg pozicioniranja na trištu, izjednačavanja državnog sektora sa privatnim i to treba iskoristiti. Značaj državnog sektora za ekonomiju i privredu jedne zemlje je veliki i treba raditi na njegovom napredovanju i unapređenju. Modernizovanje, osavremenjavanje i napredovanje nikada nije bilo lakše ni dostupnije.

Potencijal IT-a je ogroman, iako nije u potpunosti iskorišćen. Postoji razlog zašto je ovo trenutno najveći globalni trend koji je već postao neophodan kada je riječ o uspješnom poslovanju. Organi državnih institucija iako sporo, polako prihvataju njegov značaj i neophodnost i on će se sve više razvijati i napredovati. Treba podizati svijest o uticaju koji ovaj trend vrši na svjetskom tržištu i raditi na njegovom integrisanju u sve oblasti djelovanja organa državnih institucija.

Naš narod bi rekao : ”Koliko para, toliko muzike”, ali o tome neki drugi put.