Islamisti prijete Srpkinji iz Čikaga

39
Foto: trashhand/Pexels

Srednjoškolka Katarina Ristić iz Čikaga i njen otac neprekidno dobijaju prijetnje smrću od islamskih organizacija i pojedinaca nakon što su mediji objavili da je ona promijenila školski program lažne istorije o ratu u BiH, prenosi Sputnjik.

Katarinin otac Ranko Ristić rekao je da je očekivao reagovanja na promjenu udžbenika iz savremene istorije za srednje škole u distriktu Park Ridž, ali da nije očekivao da će mu zbog toga život biti u opasnosti.

– Ne želimo da reagujemo na isti način kao muslimani, gadostima i pretnjama za vreme Bajrama, sada je najvažnije da objasnimo školi šta se zapravo dešava jer je uprava zatrpana mejlovima u kojima se tvrdi da, zapravo, mi mijenjamo istoriju – izjavio je Ristić za Sputnjik.

On je naveo da je nedavno promijenjen direktor škole i da je to sada jedna žena koja i ne razumije šta se desilo prije tri godine, ali da je to „sada završena priča“.

– Promijenili smo program, sporne informacije o ratu u BiH i to je to. Oni sada ne mogu ništa u vezi s tim da urade, ali nova direktorka je dobila sigurno 50 pisama od svih bosanskih organizacija i od bosanskog konzulata. Ona njima odgovara na osnovu verzije koju oni njoj serviraju, a zatim sve to objavljuju u svojim medijima – prenio je Ristić.

On je istakao da se u jednom od muslimanskih medija u SAD, na portalu sejl.org, pojavila i izjava generalnog konzula BiH Elvira Resića, koji je rekao da „istina o ratu protiv Bosne nije pitanje lične interpretacije, već je utvrđena pravosnažnim presudama međunarodnih sudova i vrlo precizno definisana rezolucijama američkih parlamenata“.

U tekstu se napominje da je konzul uputio pismo upravi škole Emerson i upoznao je sa ovim informacijama.

Foto: Katarina Ristić (serbiantimes.info)

Katarinin otac pripremio je odgovor za konzula i najavio da će zatražiti prijem kako bi mu uručio dokumente koji potvrđuju da su iz udžbenika izbačeni isključivo lažirani istorijski podaci prema kojima je Srbija napala BiH i izvršila genocid u kojem je ubila 200.000 Bošnjaka, Slobodan Milošević osuđen za genocid nad Bošnjacima, a objašnjeno je i da Sveti Sava, Tesla, Vlade Divac i Novak Đoković nisu srpske ratne vođe koji su počinili genocid u BiH.

– Konzulat BiH nije samo muslimanski, taj konzulat ovde predstavlja i mene koji sam iz BiH, tako da smo već informisali i ambasadora BiH. To je sve sada u procesu – dodao je Ristić.

On je rekao da je i u srpskim medijima izašlo nekoliko tekstova o Katarini i njenoj akciji koji su pozitivni, ali nemaju pravu vezu sa ovom temom, navodeći da to može biti veoma opasno i poništiti čitav trud da buduće generacije u Americi saznaju pravu istinu o ratu u BiH.

Ristić zato apeluje da srpski mediji budu oprezni.

– Ako počnemo da širimo temu u globalu, bojim se da će se izgubiti vrednost ovoga što smo uradili. Naš cilj je da do promene školskog programa dođe u više distrikta, da izmenimo barem neke laži. Ako počnemo da optužujemo jedni druge i da rat opisujemo divljacima koji nam prete, a koji ga nisu ni videli, mislim da će naš rad da se izgubi u svemu tome – poručio je Ristić.

On je napomenuo da se za sada još nije obratio policiji jer se „ne plaši internet ratnika“, ali da će, ako prijetnje budu nastavljene, to svakako učiniti.

Ristić je naglasio da je dobio puno pisama podrške srpskih organizacija i uopšte ljudi koji nude pomoć njegovoj porodici.