Ivancov: Rusija ne narušava stabilnost BiH već radi u diplomatskim okvirima

17
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Ruska Federacija saradnjom sa Republikom Srpskom ne podriva i ne narušava stabilnost BiH, kategoričan je ruski ambasador u BiH Petar Ivancov

– Mi radimo u strogim okvirima predviđenih diplomatskom i drugom praksom. Mi se ne miješamo u unutrašnja pitanja BiH – rekao je Ivancov.

On je dodao da ih optužuju za negativan i zlonamjeran uticaj u BiH, ali mu još niko nije objasnio u čemu se taj uticaj ogleda.

– U tome što štitimo Dejtonski sporazum? Pa, to vjerovatno nije u vezi sa tim kako mi utičemo, nego sa tim kako interpretiramo taj sporazum. Oslanjamo se ne na duh već na slovo Dejtona. Štitimo tri osnovna principa Dejtonskog sporazuma. To je teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost BiH, ravnopravnost tri naroda koja žive u BiH – rekao je Ivancov za ATV.

Prema njegovim riječima, to je i jasno razdvajanje nadležnosti između centralne vlasti i entiteta BiH, a Dejtonski sporazum se ne smije tumačiti u vidu menija.

– Ne smije se naglašavati jedan princip i zaboravljati na dva druga, kako se, nažalost, s vremena na vrijeme radi. Na posljednjem PIK-u, djelimično jedan od razloga zašto se nismo mogli usaglasiti o zajedničkoj izjavi je jer je u njoj izabran princip kojeg u potpunosti podržavamo, nezavisnost i teritorijalni integritet, ali naši partneri su odbili da pomenu u tekstu prava naroda i prava entiteta – pojasnio je Ivancov.

Ivancov je rekao i da međunarodna zajednica više ne može igrati u procesu izmjene Dejtonskog sporazuma, jer je BiH suverena i nezavisna država i samo narodi BiH mogu odlučivati kako će živjeti.

Ukoliko se želi mijenjati Ustav BiH, Ivancov je naveo da to treba raditi na temelju institucija BiH koje postoje i na osnovu poretka koji je predviđen zakonima.

– Taj poredak podrazumijeva saglasnost tri naroda i dva entiteta. To je ta staza po kojoj se treba kretati. To je ta mapa puta koja određuje razvoj BiH. Mislim da drugog puta nema – dodao je Ivancov.

Ivancov je na pitanje kako se riješiti stranog protektorata odgovorio da je to poprilično jednostavno, odnosno da rukovodstvo PIK-a treba da donese odgovarajuću odluku i proces se dalje može odvijati poprilično brzo.

On je mišljenja da BiH treba da postane član EU, ali treba da budu provedene određene reforme i tada će dobiti kandidatski status na osnovu kojeg će se kretati dalje.

Ivancov je rekao da je visoki predstavnik u BiH odavno izgubio svoje značenje i da je ta funkcija izgubila svoje ne samo praktično značenje već i praktični smisao.

– I upravo zbog toga govorimo o tome da je došlo vrijeme za zatvaranje te institucije. Uostalom, to je trebalo da se desi već 2007. godine. Taj proces nije inicirala Rusija, inicirao ga je Pedi Ešdaun, visoki predstavnik – napomenuo je Ivancov, te dodao da se to, nažalost, nije desilo do danas.

On je istakao da sporna pitanja u BiH treba da se rješavaju na osnovu dijaloga među političkim akterima, jer se samo tako može doći do rješenja.

Rusija, istakao je, gradi odnosi u BiH, te je naveo primjer da ruske kompanije uspješno rade i u Federaciji i u Republici Srpskoj.

Pomenuo je Sberbanku, koja ima filijale i u FBiH i u Republici Srpskoj, zatim „Gaspromnjeft“, jednu od najkvalitetnijih dobavljača naftnih proizvoda u FBiH, kao i „Zarubežnjeft“ koji posluje u Srpskoj.

Ivancov je podsjetio da je „Zarubežnjeft“ prije dvije godine imao veliki požar u rafinerijom u Brodu i da do danas proizvodnja nije oporavljena. „Zarubežnjeft ostaje ovdje. Oni razmatraju strateške pravce razvijanja svog daljeg poslovanja. Mislim da će taj proces biti završen sredinom sljedeće godine i kompanija će nastaviti svoj rad“, pojasnio je Ivancov.

On je dodao da se trude da sarađuju tamo gdje mogu i tamo gdje za to imaju povoljnije uslove, posebno što se tiče trgovinsko-ekonomskih poslova.

– Možda imamo nešto manje trgovinsko-ekonomskih veza sa FBiH, vjerovatno zbog toga što je ovjde složenija struktura. Ovdje, osim vlasti na entitetskom nivou, postoje i kantoni i dobijanje licence, dozvole, odobrenja, zahtijeva više vremena i naš biznis bolje i lakše funkcioniše u Republici Srpskoj – pojasnio je Ivancov.

Istakao da je da, kada je riječ o Republici Srpskoj, Rusija, vjerovatno, ima više veza na kulturnom i duhovnom nivou, jer imaju zajedničku religiju, pravoslavnu crkvu.

On je podsjetio da završava svoju misiju u BiH, za koju je konstatovao da ima dobru budućnost.

– Hoću da poželim narodu BiH dobru budućnost. Dobru, srećnu budućnost u prijateljstvu sa svim državama svijeta, evropskim državama, Rusijom, Kinom, Turskom, SAD – zaključio je Ivancom.

Lavrov o jačanju mira i stabilnosti u BiH

Ambasador Ivancov izjavio je da će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom predstojeće posjete BiH govoriti o agendi za jačanje mira i stabilnosti u BiH, a da su bilateralni odnosi drugi aspket njegove posjete.

Ivancov je podsjetio da je Rusija učesnik političkih procesa na Balkanu i jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Djelujemo aktivno i pozitivno u toj agendi koja stoji ispred međunarodne zajednice ovdje. To je, prije svega, agenda za jačanje mira i stabilnosti u BiH – rekao je Ivancov.

On je za ATV naveo da će Lavrov govoriti o tome na svojim sastancima sa članovima Predsjedništvom BiH, sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara i u obraćanjima medijima.

– Drugi aspekt njegove posjete su bilateralni odnosi. Smatramo BiH za stabilnog i pouzdanog partnera. Republika Srpska je dio BiH i sa njom imamo čak i razvijenije odnose nego sa drugim dijelom BiH, ali, mislim da ćemo o tome razgovarati malo kasnije. Za to postoje i objektivni razlozi, iako mi ne pristupamo sa pozicije pristrasnosti ni prema Federaciji ni prema Republici Srpskoj na tom polju – rekao je Ivancov.