Ivancov: Ruska ruka pomoći cijelom svijetu

15
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je da ova zemlja nikome ništa ne nameće, već samo produktivno sarađuje sa državama koje su zainteresovane za njenu vakcinu protiv virusa korona, još jednom pružajući ruku pomoći cijelom svijetu.

Navodeći da je Rusija 11. avgusta registrovala prvu na svijetu vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik pet“, koju je razvio Istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalei, Ivancov je naveo da nisu svi bili oduševljeni zbog toga i, umjesto da prihvate ruku pomoći Rusije i udruže se u naporima u borbi protiv pandemije, obrušili su se sa oštrom kritikom, optužujući rusko rukovodstvo i naučnike za „zločinačku žurbu“, nelojalnu konkurenciju.

On je poručio da će odmah razočarati pristalice različitih teorija zavjera (često dobro plaćenih) „o sveprisutnoj ruci Kremlja“, „o malignom uticaju Rusije“, te saopštiti da Rusija nema namjeru da koristi ovu vakcinu u bilo koje sebične svrhe – da utiče na nekoga, da ucjenjuje, ili tim prije da natjera da se vakciniše.

– Polazimo isključivo od sigurnosti stanovništva Ruske Federacije, ali smo istovremeno otvoreni za saradnju sa svim zemljama na principima ravnopravnosti – naveo je Ivancov u kolumni objavljenoj u današnjem Glasu Srpske.

Na osnovu informacija dobijenih od ruskih proizvođača vakcina, Ivancov je naveo da je „Sputnjik pet“ („Gam-Kovid-Vak“) takozvana vektorska dvokomponentna vakcina stvorena upotrebom genetskog inženjeringa.

– Za takvu vakcinu je izabran virus koji je bezbjedan za ljude, a gen virusa protiv kojeg se vakcina pravi je ubačen u njegov genom, tj. vakcina ne sadrži sam soj virusa korona, već samo proizvodi imunitet. Proizvod ovog gena, protein, trebalo bi da indukuje imunitet protiv virusa koji uzrokuje bolest – rekao je Ivancov.

On je podsjetio da je rad na novoj vakcini počeo u februaru, te dodao da se razrada lijeka u Rusiji odvijala na sedam naučnih lokacija, ali da su naučnici zaposleni u centru Gamalei već u maju objavili da su testirali na sebi vektorsku vakcinu protiv kovida 19.

– Testiranje je bilo uspješno: zaposleni su stekli imunitet na virus korona, a nisu otkrili negativne efekte. U Rusiji su ispitivanja za vakcinu na dobrovoljcima završena u julu, a druga faza kliničkih ispitivanja 1. avgusta. Vakcina je registrovana 11. avgusta, ali sa ograničenim vremenskim rokom – do 1. januara 2021. godine. Do tog trenutka treća faza testiranja trebalo bi da bude završena. U tome će učestvovati hiljade volontera iz nekoliko zemalja. I tek nakon toga vakcina će biti dostupna široj javnosti. Dana 15. avgusta počela je industrijska proizvodnja lijeka – pojasnio je Ivancov.

On je naglasio da su tvorci vakcine protiv kovida 19 autori najefikasnije vakcine na svijetu protiv smrtonosne Ebole i patogena MERS-a, „bliskog rođaka“ novog virusa korona.

– Sigurnosna ispitivanja ovih vakcina su trajala nekoliko godina. S pojavom pandemije, već gotovi lijek, takozvani vektor, bio je samo prilagođen novoj prijetnji. Otuda i fantastična brzina njegovog stvaranja – istakao je Ivancov.

On je naglasio i da generalno ruska nauka ima iza sebe dugu istoriju razvoja ovog područja, kao i da je Institut za opštu genetiku Akademije nauka SSSR-a razvio prvu vektorsku vakcinu još 1980. godine.

– Imajući u vidu sve gore navedeno, optužbe za neodgovornu žurbu izgledaju pomalo smiješno. Rusija nikome ništa ne nameće – napominje Ivancov.

Prema njegovim riječima, mnogi su odmah najavili namjeru da sarađuju sa Rusijom u daljem testiranju vakcine, 20 država je sljedećeg dana podnijelo preliminarne zahtjeve za kupovinu milijarde doza, preliminarni dogovor je postignut u vezi sa proizvodnjom 500 miliona doza godišnje u pet zemalja.

Ivancov kaže da svijet, suočen sa kovidom 19, doživljava krizu neviđenih razmjera – osim štete po fizičko zdravlje svjetske populacije, a to je oko 22 miliona zaraženih i gotovo 800.000 preminulih – nanesen je ozbiljan udarac svjetskoj ekonomiji, a stručnjaci govore o najvećem padu proizvodnje poslije Drugog svjetskog rata.

– Epidemija je već dovela do formiranja linija razgraničenja ne samo u Evropi, već širom svijeta, ugrozila svjetsku trgovinu, doprinijela je degradaciji nacionalnih ekonomija, masovnoj nezaposlenosti, što je zauzvrat dovelo do nemira i protesta širom svijeta. Prema proračunima stručnjaka, da bi se zaustavila epidemija, najmanje 60 odsto svjetske populacije trebalo bi da dobije imunitet na virus, što bi se, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, moglo dostići masovnom vakcinacijom – naveo je Ivancov.

On kaže da je zahvalan za brojne pozitivne komentare i procjene javnosti u BiH, prije svega iz Republike Srpske.

– Nadam se da će stanovnici BiH uskoro imati priliku da zaštite sebe i svoje najmilije od kuge 21. vijeka uz pomoć vakcine, bez obzira čija je – ruska, engleska ili kineska. Bitno je da bude efikasna i pristupačna – naglasio je Ivancov i apelovao da svi budu odgovorni i poštuju mjere predostrožnosti.