Izabrano rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH, Tomislav Martinović (HDZ) predsjedavajući

8
Foto: Klix.ba

Tomislav Martinović (HDZ) izabran je danas za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a za njegove zamjenike Slađana Ilića (SDP) i Izena Hajdarevića (NIP).

Za Martinovića je glasalo 67 delegata, za Ilića 65, a za Hajdarevića 50. Uzdržano je bilo 11, a 15 protiv.

Na današnjoj sjednici konstituisani su i klubovi naroda, za predsjednika Kluba Hrvata izabran je Damir Džeba, a za njegovog zamjenika Ivo Tadić.

Predsjednik Kluba srpskog naroda je Igor Stojanović, a njegov zamjenik Vesna Saradžić, dok je za predsjednika Kluba delegata bošnjačkog naroda izabran je Muamer Zukić, a za njegovog zamjenika Mirnes Bašić.

Predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović prekinuo je konstitutivnu sjednicu, navodeći da će nastavak ove i nova sjednica Doma biti održane najverovatnije 27. januara, kada bi trebalo da se glasa za predsjednika i potpredsjednike FBiH, kao i za delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz FBiH.

Novoizabranim delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH danas su na početku konstitutivne sjednice ovog doma uručena uvjerenja o dodjeli mandata.

Uvjerenja su uručili predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović i članovi CIK-a Ahmet Šantić, Željko Bakalar, Vlado Rogić i Jovan Kalaba.