Izetbegović: Prijedlozi HDZ-a su koraci unazad

16
Foto: Klix.ba

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je večeras da su prijedlozi HDZ-a koraci unazad, te da će izbori biti održani po postojećem principu ukoliko ne bude dogovora.

Izetbegović je rekao da se uzda u predstojeće sastanke u Neumu gdje će biti prisutni predstavnici većine parlamentarnih stranaka, te da očekuje da se tu napravi pomak uz dozu odgovornosti.

– Gdje je izlaz? To je spremnost, eventualna, HDZ-a i HNS-a da shvate da nemaju pravo na veto i blokadu sto odsto tema koje se odnose na Federaciju BiH jer u ovom času to rade, blokiraju FBiH – dodao je Izetbegović.

On je ocijenio da su prijedlozi HDZ-a „koraci unazad“.

– Treba shvatiti da ne mogu predstavnici Hrvata raditi ovo što rade već tri godine ili kada je u pitanju Ustavni sud već dvije godine – rekao je Izetbegović novinarima nakon sastanka sa direktorom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst i specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Metjuom Palmerom.

Na pitanje o ukidanju etničkih prefiksa i je li to za SDA jedan od uslova, Izetbegović je rekao da je to neprihvatljivo i za strance za Venecijansku komisiju, samim tim i za SDA.

– HDZ se odupire, ali mislim da neće moći ostati na tome. Ako ne bude dogovora, izbori će biti po sadašnjem zakonu. Moraće pristati, neće valjda uraditi i tu stvar, neće valjda dokinuti pravo građanima na izbore. Ne vjerujem da će se HDZ u to upustiti – rekao je Izetbegović.