Izetbegović, Radončić i Komšić dogovorili zajednički nastup na nivou BiH

59
Foto: M. Kadrić /Avaz.ba

Predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SBB-a Fahrudin Radončić i DF-a Željko Komšić dogovorili su danas zajednički nastup na federalnom i BiH nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo.

Izetbegović je najavio da će zamjenička mjesta u Savjetu ministara preuzeti SDA, te da će učiniti sve da novi saziv bude imenovan do 23. decembra, da bi već narednog dana u Brisel bio upućen Program reformi.

On je potvrdio da će ministar inostranih poslova u Savjetu ministara biti Bisera Turković, ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić, a ministar odbrane Sifet Podžić.

Lider SDA je istakao da je danas postignut dogovor o kantonima, uključujući i Kanton Sarajevo.

Izetbegović je rekao da će se zajednički dogovoriti o izboru premijera Kantona Sarajevo, da će SDA dobiti sedam ministarskih mjesta, SBB tri i dva DF. Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo biće iz SDA.

– Imamo jako dobro ime i prihvatljivo za sve tri stranke i za građane Kantona Sarajeva. Mislim da svi možemo biti zadovoljni. Želimo napraviti iskorak u odnosu na dosadašnja imenovanja – rekao je Izetbegović.

On je dodao da novi premijer Kantona Sarajevo ne bi trebalo da bude stranački opredijeljen i da će biti zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a.

Komšić je pozvao HDZ BiH da otpočne proces imenovanje Vlade FBiH i predloži kandidata za predsjednika FBiH.

Radončić je potvrdio da zajedno idu u koaliciju na nivou BiH, entiteta i kantona, a da je Kanton Sarajevo već dogovoren.

I on je uputio poziv predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću da što prije ponudi kandidata za predsjednika FBiH, da bi započeo proces formiranja nove vlade FBiH.