Izetbegović umjesto izvinjenja nastavio dijeliti lekcije

32
Foto: Agencija Anadolija

Umjesto izvinjenja za izjavu da su Srbi loš narod, lider SDA Bakir Izetbegović ponovo Srbima dijeli lekcije.

Nakon burnih reagovanja, Izetbegović tvrdi da svojom izjavom nije optužio cijeli srpski narod za počinjene zločine i genocid. Ipak, nije propustio priliku da Srbima ponovo uputi poruku da je krajnje vrijeme da se suoče sa istinom, dodajući da će nastaviti sa pozivima da prestanu podržavati one koje ih, kako tvrdi, vode u nove nesporazume i sukobe.

I danas su stigle brojne osude Izetbegovićeve izjave o Srbima kao lošem narodu.

To što ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković javno veliča ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina, oficira nadređenog odredu mudžahedina, i što takva političarka Srbe naziva fašistima, a srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Hitlerom, ne čudi doktora političkih nauka Milovana Milutinovića.

Nije iznanađen ni time što baš sin tvorca „Islamske deklaracije“ Bakir Izetbegović Srbe doživljava kao loš narod. Sve to je, kaže, dio odavno poznatih težnji.

– Suočeni smo sa podizanjem glava povampirenih snaga prošlosti koje se ne mire sa neizvršenim ratnim ciljevima očekujući da će krugovi iz međunarodne zajednice pomoći da te ciljeve ostvare – istakao je Milutinović, koji je i predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci, ističe da predsjednički izbori u SAD neće ništa promijeniti u BiH, kako to neki priželjkuju.

– Mislim da su to velika i nerealna očekivanja od nove američke administracije. To očekuju oni koji uopšte nisu svjesni da se geopolitička slika potpuno promijenila – tvrdi Ćeranić.

I potez novog ambasadora BiH u Australiji Mirze Hajrića, koji se pohvalio poklonom – knjigom „Islamska deklaracija“ uklapa se u politiku porodice Izetbegović i njima bliske Turkovićeve, kaže Milutinović. Podsjeća na nedavne riječi Turkovićeve da takozvani zlatni ljiljani mogu birati mjesto u bh. diplomatiji i ostale poteze za osudu.

– Posebno treba istaći da je Turkovićeva kao ambasador tadašnje Republike BiH dala na stotine pasoša mudžahedinima koji su ovdje došli da sijeku srpske glave – dodao je Milutinović.

Politikolog Aleksandar Pavić krajnje upozoravajućim vidi Izetbegovićevo priznanje da mrzi Srbe i to što je Turkovićeva u tekstu podrške Mahmuljinu citirala riječi njegovog oca: „Borba protiv njih nikad nije prestala – i poslije rata je rat!“

– Imamo posla sa islamistima i sa evropskim ISIL-om. To je samo nastavak priče na koju je ukazao srpski član Predsjedništva Milorad Dodik kad je rekao da je osnov Bakirovog odnosa prema Srbima konvertitski kompleks – naglašava Pavić.

To što Izetbegović intenzivno vrijeđa Srbe najviše šteti njegovom – bošnjačkom narodu, smatra politikolog Cvijetin Milivojević. Naglašava da savremena bošnjačka elita ne uvažava zakonitost opstanka Bosne i Hercegovine.

– To je taj jedan pokušaj da jedan narod dobije kolektivno oreol žrtve, a da druga dva naroda u Bosni i Hercegovini – Srbi i Hrvati – dobiju kolektivno oreol dželata – ističe Milivojević.

O obimu Izetbegovićeve uvrede svjedoči i to što je njegov rječnik osudio i OEBS.

– Misija OEBS-a u BiH poziva na nultu toleranciju prema negativnoj retorici, političkoj manipulaciji, govoru mržnje i provokacijama i u javnoj i u privatnoj sferi u BiH – naveli su iz OEBS-a.

Izetbegovićevu antisrpsku izjavu osudila je i Ambasada Rusije u Sarajevu riječima da žestoke rasprave, oštre osude i etiketiranje negativno utiču na pomirenje u BiH.