Izglasana nova kosovska vlada, za Srpsku listu dva mjesta

25
Foto: Una Hajdari/KoSSev

Poslanici u kosovskoj skupštini izglasali su novu Vladu, sa 61 glasom „za“. Srpska lista će imati dva mjesta.

Kanidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je u ekspozeu da je dijalog sa Beogradom od vitalne važnosti, te da su uloge EU i SAD u tom procesu neodvojive.

Avdulah Hoti je poslanicima poručio da svi treba da budu uključeni u dijalog i da budu ujedinjeni, uključujući EU i SAD.

– Dijalog o postizanju konačnog sporazuma je vitalni interes Kosova. Vlasti će u potpunosti poštovati ustav tokom razgovora. Dijalog će imati jasne ciljeve o pitanjima o kojima će se razgovarati i mi ćemo biti transparentni. Sporazum će se međusobno zasnivati na ravnopravnosti Kosova i Srbije – rekao je Hoti.

Foto: Avdulah Hoti

Time će, nastavio je on, biti omogućeno članstvo Kosova u EU a dijalog zahteva koordinaciju i jedinstvo između institucijama u Prištini.

– U dijalogu moramo svi da budemo zajedno, jer je to svima u interesu. Zajedno moramo da budemo u Skupštini gde će se ratifikovati dijalog. Opozicija mora da ima vodeću ulogu – rekao je Hoti.

Prema Hotiju uloga EU i SAD biće nerazdvojiva.

Govoreći o perspektivama i planu njegove vlade naveo je da je narodu na Kosovu potrebna vlada koja će mu služiti, a ne obrnuto.

U budućoj vladi dva mjesta Srpskoj listi

Sjednica kosovske skupštine počela je sa zakašnjenjem od pola sata, a u skupštinskoj sali na početku nije bilo poslanika Samoopredjeljenja.

Hoti je prezentovao i prijedlog sastava nove vlade sa četiri potpredsjednika i 16 ministarstava.

Prvi potpredsjednik vlade bio bi Besnik Tahiri iz Alijanse za budućnost Kosova. Ostala tri potpredsjednika bili bi Driton Seljmanaj, Aljbuljena Hadža i Goran Rakić iz Srpske liste, koji bi obavljao i dužnost ministra za lokalnu samoupravu.

Dalibor Jevtić iz Srpske liste predložen je da i dalje obavlja dužnost ministra za zajednice i povratak.

Iz Demokratskog saveza Kosova predloženi su Hikmete Bajrami za ministarku finansija, Besian Mustafa za ministra poljoprivrede, Vljora Dumoši za ministarku kulture, Agim Veljiu za ministra unutrašnjih poslova, Anton Ćuni za ministra odbrane, Arben Abraši za ministra infrastrukture, Armend Zemaj za ministra zdravlja.

Iz Alijanse za budućnost Kosova Bljerim Kući bio bi ministar ekonomije, Meljiza Haradinaj ministarka inostranih poslova, ministar pravde Seljim Seljimi a Ram Ljika ministar obrazovanja.

Skender Rečica predložen je za ministra za rad i socijalno staranje, Veselj Krasnići za ministra za trgovinu i industriju i Enis Kervan za ministra regionalnog rezvoja.

U toku je rasprava o prijedlogu programa buduće kosovske vlade.

Brnabić: Nada da će nova prištinska vlada biti odgovorna

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da se nada da nova prištinska vlada neće voditi populisitčku politiku i da će biti odgovorna.

Brnabićeva je izjavila novinarima na Oblačinskom jezeru kod Merošine da ne zna da li će se izborom nove vlade u Prištini nešto promijeniti prema Srbiji, ali da se nada da hoće, jer je to u interesu svih građana regiona, bez obzira koje su nacije.

– Nadam se da će Privremene insititucije samouprave u Prištini biti dovoljno odgovorne, prije svega prema svojim građanima, da ne vode populističku politiku, već da razmišljaju o tome šta treba uraditi da bi cio region, a posebno Kosovo i Metohija, stajali malo bolje ekonomski, da bi građani živjeli bolje, imali više radnih mjesta, veće plate, investicije – rekla je Brnabićeva.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona je navela da se to može učiniti samo ako se sarađuje, razgovara i ukoliko je situacija stabilna i mirna, prenijeli su beogradski mediji.

Grenel pozdravio izbor nove prištinske vlade

Specijalni izaslanik predsjednika SAD u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel pozdravio je izbor nove Vlade samoproglašenog Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem i poručio da „jedva čeka“ nastavak dijaloga sa Prištinom.

– Pozdravljam novu Vladu samoproglašenog Kosova i radujem se nastavku obnavljanja partnerstva sa njom i dijalogu sa Srbijom – rekao je Grenel, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić