Janjić: Litije legitiman način izražavanja neslaganja sa postupcima Vlade Crne Gore

22
Foto: mitropolija.com

Budući da naša crkva nije bila upoznata sa sadržinom Zakona prije nego što je protivno pravnim i ustavnim odredbama donesen, Srpska pravoslavna crkva insistira na ukidanju i promjeni Zakona, dok Vlada u Podgorici pristaje samo na razgovor o njegovoj primeni. Dok se bezakoni zakon ne promijeni, litije će se nastaviti – poručio je na Tviteru iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić, koji će u nedjelju, 23. februara, predvoditi molitveni hod ulicama glavnog grada Crne Gore.

Iguman Sava je istakao da su pravni tim Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhijskog savjeta u Crnoj Gori sa konkretnim prigovorima sadržaju zakona upoznali ne samo predstavnike Vlade, već i međunarodne predstavnike.

– U sadašnjoj formi Zakon o vjeroispovijesti diskriminatoran je i otvara put ka mogućoj eksproprijaciji svetinja Srpske pravoslavne crkve. Istovremeno, grubim miješanjem države u pitanja vjeroispovijesti i favorizovanjem jedne od nikoga priznate „crkve“, kao nacionalne crkve Crne Gore, podgorički režim odstupa od modela sekularne države građana i dijeli ih na podobne i nepodobne pokušavajući da kanonskoj pravoslavnoj crkvi sa vijekovnim kontinuitetom oduzme vlasništvo nad svetinjama – poručio je iguman Sava Janjić, ističući da je ponašanje režima u Crnoj Gori sasvim u suprotnosti sa praksom u evropskim demokratijama i da neodoljivo podsjeća na ponašanje nekadašnjih komunističkih vlasti.

Iguman Visokih Dečana poručio je da mirne i dostojanstvene litije predstavljaju demokratski izraz volje velikog dijela građana Crne Gore.

– One su legitiman način izražavanja neslaganja sa postupcima Vlade koja je Zakon o vjeroispovijesti donijela „preko koljena“ i u suprotnosti sa zakonskim procedurama. Antagonizovanjem situacije neodmjerenim izjavama, posebno u situaciji kada predsjednik Đukanović dobar dio građana naziva „pokretom ludaka“ i zaziva preuzimanje manastira od strane države, vlast u Crnoj Gori dodatno delegitimizuje sebe i postojeće institucije – poručio je iguman Sava Janjić, koji će u nedjelju, 23. februara, u 8:00 časova, služiti Svetu liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, da bi kasnije, istog dana, poslije molebna koji se služi u 18 časova, predvodio litiju koja u 19:00 časova kreće od Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja.