Janjić: Pitanje srpske pravoslavne baštine otvoriti u briselskom dijalogu

9
Foto: Emil Čonkić/RAS Srbija

Iguman Manastira Visoki Dečani Sava Janjić poručio je da pitanje srpske pravoslavne baštine na Kosmetu treba da bude zvanično otvoreno u Briselskom dijalogu, nezavisno od političkog toka pregovora, uz obavezno učešće predstavnika SPC.

Iguman Sava je napomenuo da su Srbi i predstavnici SPC, koja na ovom prostoru posjeduje vrijednu baštinu, isključeni iz dijaloga, kao da na Kosovu i Metohiji žive samo Albanci, a da Srbi žive samo u centralnoj Srbiji.

– Pokušaji da se baština SPC negira kao srpska i proglasi za kosovsku, direktna je posledica strategije albanizacije cjelokupne baštine na Kosovu i Metohiji – napisao je iguman na svom „Fejsbuk“ profilu.

Povodom otvaranja teme „kosovske kulturne baštine“ na festivalu „Mirdita“ u Beogradu, koji je izazvao niz reakcija, iguman Sava je poručio da otvaranje teme „kosovske kulturne baštine“ nanosi štetu međunacionalnim i međuvjerskim odnosima na Kosovu i Metohiji i ne doprinosi pomirenju.

Prema njegovim riječima, praktično nijedna organizacija kosovskih Albanaca nije se ogradila od sistematske diskriminacije prema baštini SPC i srpskog naroda koja se godinama sprovodi na očigled svih na Kosovu, posebno preko pojedinih medija na albanskom jeziku.

Iguman je poručio da je kulturna saradnja važna i potrebna, ali da je pored lijepih izjava u Beogradu, važno da se pokaže poštovanje srpske kulture i baštine Srba na Kosmetu.