Japan ima novog premijera

12
Foto: Kyodo

Japanski parlament izabrao je novog premijera, nakon povlačenja Šinzoa Abea zbog zdravstvenih problema.

Novi japanski premijer biće Jošihide Suga, Abeov dugogodišnji saradnik i pomoćnik.

Suga (71), dosadašnji glavni sekretar u vladi Šinzoa Abea, pobijedio je u ponedjeljak na izborima za predsjednika vladajuće Liberalno-demokratske stranke, čime je otvorio sebi put za imenovanje za novog japanskog premijera.

Predstavljena nova vlada

Novi šef kabineta japanskog premijera Kacunobu Kato predstavio je novi sastav Vlade Japana.

Među ministrima koji su zadržali svoje ranije funkcije su ministar spoljnih poslova Tošimicu Motegi, ministar finansija Taro Aso, ministar za zemljište, infrastrukturu, saobraćaj i turizam Kazujoši Akaba, državni ministar za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju Seiko Hašimoto, državni ministar za ekonomsku i fiskalnu politiku Jasutoši Nišimura, ministar ekonomije, trgovine i industrije Hiroši Kadžijama i ministar za životnu sredinu Šindžiro Koizumi.

Japanski ministar odbrane Taro Kono podnio je ostavku na toj funkciji i imenovan je za ministra zaduženog za administrativnu reformu, dok će njegovu funkciju preuzeti Nobuo Kiši, mlađi brat bivšeg premijera Japana Šinza Abea.

Nova Vlada Japana uvela je i novu funkciju ministra za digitalizaciju, koju će vršiti Takua Hirai, bivši ministar za politiku informacionih tehnologija, javio je TASS.