Jasmina Ćosić Dedović nije izabrana za sudiju Međunarodnog krivičnog suda

201
Foto: sudbih.gov.ba

Skupština država članica Međunarodnog krivičnog suda nije dala podršku kandidaturi Jasmine Ćosić Dedović za sudiju u ovoj međunarodnoj instituciji, jer je u petom krugu dobila svega dva od potrebna 82 glasa, uprkos jakom diplomatskom angažmanu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković.

U prvom krugu Dedovićeva je dobila 49 od potrebnih 78 glasova, u drugom 40, a u trećem 13 glasova nakon čega je povučena njena kandidatura.

– Kako se prednost iz kruga u krug topila, a konačno u petom krugu samo dvije članice Skupštine su dale svoj glas za kandidata BiH, tako je predstavnik BiH odlučio da povuče kandidaturu Dedovićeve. Na ovaj način stavljena je tačka na njeno imenovanje u narednih nekoliko godina – piše Glas Srpske.

Profesor ustavnog prava i sudija Okružnog suda u Banjaluci Milan Blagojević istakao je da bi se pri svakom imenovanju trebalo voditi računa o saglasnosti entiteta i da bi trebalo da se poštuju procedure u pogledu takvih prijedloga.

– Ne pričam samo o konkretnom slučaju, već uopšteno o takvim imenovanjima. O ovakvim pitanjima treba konsultovati entitete i da se na osnovu tog stava odrede i članovi zajedničkih institucija – rekao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, svi izabrani predstavnici u međunarodnim institucijama, pa i Međunarodnom krivičnom sudu, trebalo bi da budu plod saglasnosti entiteta.

Sama kandidatura Dedovićeve podigla je mnogo prašine, prvenstveno u Republici Srpskoj, jer ona nije imala podršku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Kandidatura je bila sporna zbog toga što je Dedovićeva u postupku protiv nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića bila u timu tužilaštva, te u timu odbrane komandanta takozvane Armije BiH Nasera Orića.

To nije spriječilo Turkovićevu da zaobiđe procedure i paradiplomatskim putevima lobira za njeno imenovanje.