Još jedan Bajdenov lapsus – pomiješao Kambodžu i Kolumbiju

4
Foto: AP Photo/Evan Vucci

Američki predsjednik Džo Bajden je Kambodžu, koja je domaćin međunarodnog samita predvođenih liderima jugoistočne Azije, nazvao Kolumbijom.

Novi lapsus predsjednika SAD samo je jedan u nizu mnogih. Bajden je na skupu u Pnom Penu premijera Kambodže nazvao predsjednikom vlade Kolumbije.

– Sada kada smo ponovo zajedno ovde u Kambodži, radujem se izgradnji još većeg napretka nego što smo već postigli, i želim da zahvalim premijeru Kolumbije na njegovom vođstvu kao predsjedavajućem ASEAN i što je sve ugostio – rekao je Bajden na skupu Asocijacije zemalja jugoistočne Azije u Pnom Penu, prenosi Rojters.

Bajden je očigledno mislio na premijera Kambodže Hun Sena, koji trenutno predsjedava desetočlanim regionalnim blokom.

Predsjednik SAD, koji na svojoj velikoj turneji pored samita ASEAN u Pnom Penu i na klimatskom skupa COP27 u Egiptu, treba da učestvuje na i samitu G20 u Indoneziji, napravio je sličnu grešku dok je nedavno razgovarao sa novinarima u Bijeloj kući.

Bajden, koji 20. novembra puni 80 godina, ove nedelje je rekao da namjerava da se ponovo kandiduje za drugi predsjednički mandat na izborima 2024. godine, a konačnu odluku će vjerovatno donijeti početkom sljedeće godine.

Bajdenova povremena verbalna spoticanja i sklonost da skrene sa scenarija tokom nastupa uživo, njegovi republikanski kritičari tumače kao dokaz da je prestar za svoju funkciju.

Sa druge strane, pristalice Bajdena to nazivaju „ejdžizmom“ i kažu da je predsjednik, koji je prevazišao mucanje iz djetinjstva, decenijama imao uspješne javne nastupe.