Još se ne nazire kraj širenju koronavirusa

22
Foto: REUTERS/Athit Perawongmeth

Vodeći svjetski stručnjaci za zarazne bolesti ne mogu da se saglase o tome koliko će vremena biti potrebno da se koronavirus stavi pod kontrolu.

Stručnjaci, takođe, ne mogu da predvide ni kada će epidemija dostići vrhunac.

Jedan od najboljih kineskih epdemiologa Džong Nanšan predviđa da bi epidemije bolesti, koju je kineski predsjednik Si Đinping nazvao „demonom“, mogla da dostigne vrhunac ovih dana.

– Predviđam da će vrhunac epidemije biti za oko nedjelju ili 10 dana i da nakon toga neće biti većeg povećanja broja inficiranih – rekao je Džong, koji je imao ključnu ulogu u borbi Kine protiv epidemije SARS-a 2002. i 2003. godine, a predvodi i tim eksperata koji se suprotstavlja aktuelnom virusu.

On je dodao da su napori Kine u ranom otkrivanju i izolaciji zaraženih bile prave mjere koje je trebalo preduzeti.

– Nakon što smo uradili te dvije stvari, uvjereni smo da ćemo spriječiti još jedno povećanje broja zaraženih – rekao je Džong.

On je podsjetio da je epidemija SARS-a trajala pet-šest mjeseci, i istakao da ne vjeruje da će novi koronavirus toliko potrajati.

Dekan medicinskog fakulteta Univerziteta u Hongkongu Gabrijel Liung iznio je drugačije mišljenje, i upozorio da je moguće da uskoro dođe do pandemije koronavirusa.

Liung, koji predvodi tim eksperata koji koriste matematičke modele za predviđanje širenja bolesti na osnovu podataka iz cijelog svijeta, kaže da su ta istraživanja pokazala da se samoodrživi prenos sa čovjeka na čovjeka već dešava u svim velikim gradovima u kopnenom dijelu Kine.

– Moramo da budemo spremni, jer ova specifična epidemija može uskoro da postane globalna – rekao je Liung.

On predviđa da će epidemija dostići vrhunac u aprilu u pet najvećih gradova Kine – Pekingu, Šangaju, Čongkinu, Šenženu i Guangdžou, a da će broj zaraženih početi da se postepeno smanjuje u junu ili julu.

Direktor Kineskog centra za kontrolu zaraznih bolesti Gao Fu kaže da je optimista i da bi prekretnica u širenju koronavirusa mogla da se desi 8. februara, ako budu poštovane aktuelne mjere.

On je izrazio uvjerenje da sadašnje mjere daju rezultate i da broj slučajeva opada.

Džon Edmunds, profesor za tropske bolesti u Londonu, specijalizovan za izradu modela infektivnih bolesti, smatra da „niko ne može tačno da predvidji kada će bolest dostići vrhunac“, ali da ne vjeruje da bi to moglo da se desi prije aprila ili maja.

Profesor epidemiologije Univerziteta Kolumbija Ijan Lipkin na pitanje kada očekuje vrhunac epidemije, odnosno usporavanje širenja zaraze, odgovorio je: „Nemam kristalnu kuglu“.