Jovanović: Neostvariva američka priča o povratku na Balkan

27
Foto: presscentar.uns.org.rs

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović smatra da nije ostvariva američka priča o povratku na Balkan jer su se sada okolnosti promijenile, bez obzira na poziciju dominacije sa koje SAD uvijek kreću.

Jovanović ističe da stil izaslanika predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara nije nov za američke zvaničnike.

– Srbija ima potpisane strateške ugovore sa Rusijom i Kinom i ove dvije zemlje su se pozicionirale u svijetu. Ništa nije kao devedesetih (godina prošlog vijeka). Zato sada idu sa zastrašivanjima, ali nisu realna njihova očekivanja da sve konce mogu držati u svojim rukama i vući poteze kako žele – rekao je za Večernje novosti Jovanović komentarišući Eskobarov istup pred Kongresom.

On je naglasio da američki ciljevi da dominiraju Balkanom nisu novi i da su oni svjesni geostrateškog položaja regiona.

– Njihov cilj je da uvuku Srbiju u NATO i bez toga neće dozvoliti da Srbija bude dio EU. Zato su njihove priče da razumiju našu neutralnost samo taktika – rekao je Jovanović.

Eskobar je u istupu pred Kongresom, između ostalog, rekao da očekuje da se dijalog Beograda i Prištine okonča „idealno međusobnim priznanjem“ kao i da je „zahvaljujući njegovoj molbi, upućenoj određenim političkim akterima u Republici Srpskoj propala ideja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da jedinstvenim nastupom odbrani Republiku Srpsku“.