Jovanović: Pismo američkim zvaničnicima – izraz bošnjačkih frustracija

7
Foto: presscentar.uns.org.rs

Bivši diplomata Živadin Jovanović rekao je da je pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, u kojem od američkih zvaničnika traže blokadu i zabranu ulaska u SAD predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, izraz frustracija bošnjačkog faktora zbog toga što iluzija o unitarnoj BiH nema šanse.

– Pismo je izraz određene frustracije tog bošnjačkog faktora, koji vidi da od iluzija o unitarnoj BiH ne može biti nikakvog boljitka i da te iluzije nemaju šanse – rekao je za Srnu Jovanović, predsjednik Beogradskog foruma za svijet ravnopravnih.

On je dodao da i Amerikanci razumiju da je interes svih da bude dijaloga i da opšta situacija u Evropi i svijetu ne ide na ruku ekstremizmu.

– Bošnjaci shvataju da im globalni tokovi nisu naklonjeni i izlaze sa ekstremnim zahtjevima koji jedna ozbiljna politika i ozbiljna država ne mogu da podrže – rekao je Jovanović, koji je nekadašnji ministar inostranih poslova SR Jugoslavije.

On je naveo da se Bošnjaci nadaju da, zbog sukoba u Ukrajini i određenih drugačijih stavova Republike Srpske ili Srbije, mogu dobiti neku naklonost Zapada, ali da je Zapad sve bliži da se prilagođava novim uslovima i realnostima.

– Mislim da ide vrijeme za političke i diplomatske inicijative kako za globalne probleme, a tako i za neke lokalne situacije, kao što je nefunkcionalnost BiH – rekao je Jovanović.

On je istakao da se ne može prikriti činjenica da je uzrok nefunkcionalnosti BiH u tendencijama i zahtjevima za njenu unitarizaciju i reviziju Dejtonskog sporazuma, za oduzimanje prava Republici Srpskoj kao entitetu, koja joj pripadaju po Ustavu i Dejtonu.

– Ne mislim da išta ozbiljno iza toga može da se desi, jer se i međunarodni i evropski okviri brzo mijenjaju, a Bošnjacima teško pada da moraju i sami da se prilagođavaju i zato insistiraju na tim iluzornim zahtevima i iluzornim očekivanjima – rekao je Jovanović.

On je dodao da je pitanje koliko taj bošnjački kongres uopšte ima uticaja na realnu politiku Vašingtonu, a osim toga je apsolutno neumjesno da se zvanični predstavnici jednog međunarodno priznatog entiteta sprečavaju i da im se otežavaju kontakti i razgovori.

– Mislim da bi svako pametan trebalo da se raduje prilikama za razgovore, jer razgovori doprinose razumijevanju i međusobnom povjerenju. Prema tome, ko je zainteresovan za dobro BiH treba da je stalo da je što više razgovora i dijaloga i na taj način otklanjanja bilo kakvih nejasnoća u oceni uzroka nekih teškoća u BiH – rekao je Jovanović.

Izvršni direktor Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Selma Porčo uputila je zvaničnicima SAD pismo u kojem, kako je navela, zahtjeva da predsjednici Srpske zabrane ulazak u Ameriku i da je stave na listu za blokiranje i otkažu sve zakazane sastanke sa njom.