Karan: Kriminalna grupa iz Prijedora ima veze i sa ubistvom Bašića

7
Foto: Klix.ba

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da je u akciji „Roma“ u Prijedoru uhapšeno 14 članova kriminalne grupe koja se bavila narkoticima, a koja ima poveznice sa najtežim krivičnim djelima iz ranijeg perioda, pa čak i sa ubistvom načelnika prijedorske krim-policije Radenka Bašića.

Karan je istakao da je MUP Republike Srpske gotovo godinu dana operativno radio na ovom otkrivanju, tačnije od juna prošle godine.

– Ovo je jedna jako dobra akcija i čestitam našim policajcima na dobro obavljenom poslu – rekao je Karan.

Policijska uprava Prijedor saopštila je da je tokom policijskih pretresa na više lokacija uhapšeno 14 lica, oduzeto oko 1,2 kilograma kokaina, oko tri kilograma marihuane te otkrivena laboratorija za uzgoj marihuane.

Načelnik Sektora kriminalističke policije prijedorske Policijske uprave Radenko Bašić ubijen je 21. marta 2022. godine iz vatrenog oružja u prijedorskom naselju Pećani.

Karan: Na narednoj sjednici Vlade o sistemu „Amber alert“

Ministar Karan rekao je da će se na sljedećoj sjednici Vlade Srpske ići sa formiranjem radne grupe, multidisciplinarnog karaktera koja će se isključivo baviti uvođenjem sistema „Amber alert“.

– Ići ćemo sa izmjenom i dopunom zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da stvorimo i čiste zakonske osnove za uvođenje „Amber alerta“ – „Pronađi me“ – rekao je Karan na konferenciji za novinare u Foči.

On je dodao da će bez obzira na to MUP Srpske krenuti 20. maja sa kampanjom da se u praksi obuče, prije svega, roditelji, kao najvažnija i prva karika, da se upute na to kako da reaguju u slučaju nestanka djeteta, a zatim i policija i ostali organi.