Karan: Policija profesionalno odgovorila bezbjednosnim izazovima

9
Foto: SRNA

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske u prošloj godini je profesionalno, zakonito i efikasno izvršilo sve obaveze i odgovorilo svim bezbjednosnim izazovima u Srpskoj, poručio je danas ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan.

Karan je istakao da je stanje bezbjednosti u prošloj godini bilo povoljno, iako je godina bila izazovna, te naglasio da je policija garant bezbjednosti Republike Srpske i svih njenih građana.

On je naveo da kada je riječ o otkrivenosti krivičnih djela, koeficijent ukupne rasvijetljenosti viši nego ikada i iznosi više od 90 odsto, dok je postotak rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu oko 75 odsto.

– Opšti kriminalitet je nešto povećan, ali najveći broj ovih krivičnih djela je otkriven i tu je otkrivenost gotovo 90 odsto – rekao je Karan novinarima nakon proširenog Kolegijuma u Trebinju.

On je rekao da je prošle godine bilo 14 ubistava i sva ta krivična djela ubistva su riješena, uključujući i ubistvo policijskog inspektora Nenada Markovića u Bijeljini.

Karan je dodao da su smanjena krivična djela koja tiču imovinske, čemu je po njegovom mišljenju doprinio dobar rad na terenu.

– U oblasti narkomanije imamo veliko povećanje otkrivenosti krivičnih djela i prekršaja u vezi sa drogom, čak za 100 krivičnih djela, u odnosu na protekli period od pet godina – rekao je Karan.

On je dodao da je veliko povećanje krivičnih djela u privrednom kriminalitetu, te da postoji veliki broj finansijskih istraga.

Karan je dodao da je akcenat stavljen, a biće i ubuduće, na borbu protiv organizovanog kriminala, te da je u tom segmentu bilo dosta akcija vidljivih u javnosti, navodeći da uspostavljen kontakt sa Evropolom, a MUP Srpske je bio nosilac mnogih akcija u vezi sa organizovanim kriminalitetom.

Ministar je rekao da narušavanja javnog reda i mira nije bilo u većem obimu.

– Kad je riječ o prekršaju u vezi sa oružjem i municijom, imali smo više od 200 takvih prekršaja, a prije pet godina smo imali 1.600, što govori da je aktivizmom i radom moguće jednu oblast dovesti u normalne okvire – rekao je Karan.

On je dodao da kad je riječ o situaciji sa migrantima, ne smatra da to sada predstavlja bezbjednosni izazov i pod kontrolom je, dodavši da postoji povećanje krivičnih djela nasilja u porodici.

Karan kaže da je bezbjednost povratnika u Srpskoj zadovoljavajuća, a nisu zadovoljni stanjem bezbjednosti saobraćaja, te konstatovao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova samo jedan od segmenata saobraćajne kulture i stanja bezbjednosti saobraćaja.

Direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević rekao je novinarima da je u toku 2023. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova nadležnim tužilaštvima podnijelo 5.955 izvještaja protiv 6.372 lica, zbog osnova sumnje da su počinili 7.042 krivična djela.

– Broj krivičnih djela povećan je za 3,1 odsto u odnosu na 2022. godinu, a povećan je koeficijent ukupne rasvijetljenosti, kao i koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu – rekao je Kostrešević.

On je dodao da su u strukturi počinjenih krivičnih djela najbrojnija iz oblasti opšteg kriminaliteta, sa udjelom od 82,3 odsto u ukupnom kriminalitetu.

– Otkriven je 2.681 slučaj, odnosno 403 krivična djela i 2.278 prekršaja zloupotrebe opojnih droga, što je za 33,7 odsto više u odnosu na prethodnu godinu – rekao je Kostrešević.

On je dodao da nisu zadovoljni stanjem bezbjednosti saobraćaja, jer je i pored preventivnih i represivnih aktivnosti tokom 2023. godine bilo 10.614. saobraćajnih nezgoda, što je više za 7,2 odsto u odnosu na 2022. godinu.