Karan: Procesuirati bošnjačke predstavnike koji dižu tenzije u BiH

19
Foto: Klix.ba

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan pozvao je tužilaštva da po službenoj dužnosti pokreću krivične postupke protiv onih koji dižu tenzije i uznemiravaju građane u BiH i naveo da su ratnohuškački pozivi bošnjačkog narodnog vijeća građanima na samoorganizovanje, kao i ranije izjave ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Helena o navodnim kampovima po Srpskoj.

Karan je ukazao da su takvi pozivi i izjave neodgovorni, neozbiljni i zlonamjerni i njima se pravi šteta sopstvenom narodu, ali i cijeloj BiH, te vještački izazivaju tenzije.

– Oni imaju isključivo jedan jedini cilj – stvaranje tenzija među konstitutivnim narodima u BiH – rekao je Karan novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, ne postoje relevantni pokazatelji koji bi potkrijepili jednu jedinu riječ onih koji daju takve pozive i komentare.

Karan je naglasio da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske u saradnji sa drugim agencijama u BiH traži uzroke i izvore onih koji plasiraju takve izjave.

– Sami ćemo preduzimati mjere gdje god dođemo do relevantih, a bavimo se već tim saznanjima – poručio je Karan.

On smatra da je sve ovo dio ukupne kampanje političke rezolucije o Srebrenici, ali i da je MUP Republike Srpske bez obzira na insinuacije, laži i ratnohuškačku retoriku garant mira i stabilnosti Srpske i njenih građana.

– Naši građani ne treba da budu zabrinuti. Imaju svoj MUP koji je garant njihove bezbjednosti, a ove zlonamjerne treba da procesuiramo – naglasio je Karan.

Bosansko-bošnjačko narodno vijeće izdalo je juče saopštenje u kojem poziva narod na samoorganizovanje, te, između ostalog, tvrdi da se u skladu sa opštim stanjem u zemlji, građani ne mogu pouzdati u institucije u kojima predominantno rukovode, kako navode, „potomci nekadašnjih ratnih zločinaca“.

Mediji prenose da je među ideolozima ovog vijeća, koje poziva na sukobe i urušava međusobno povjerenje naroda i suživota, jedan od optuženih u slučaju „Dobrovoljačka“.