Karan: Šmit preko žrtava pere ruke države iz koje dolazi

13
Foto: Klix.ba

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan ocijenio je da rezolucija o Srebrenici neće donijeti ništa dobro BiH, kao ni potez Kristijana Šmita koji je obilazio spomenike i stratišta srpskog naroda, a dolazi iz zemlje koja je odgovorna za milione stradalih Srba, Jevreja i drugih naroda u prošlom vijeku.

– On je niko i ništa. Pravim poveznicu i sa državom iz koje dolazi, odnosno da na ovaj način turista Šmit želi da preko žrtava opere svoj i obraz svoje države, kao inicijatora donošenja jedne ovakve nesrećne rezolucije – rekao je Karan novinarima u Banjaluci, odgovarajući na pitanje o potezu Šmita koji je juče posjetio Jasenovac i Kozaru.

Kada je riječ o rezoluciji, Karan je istakao da se pokazalo da BiH nema spoljnu politiku, te da je urušen ustavni sistem jer nisu ispoštovane procedure prilikom podnošenja jedne ovakve inicijative.

– Takođe se pokazalo da veliki dio čovječanstva nema spoljnu politiku. Svi oni koji su (suštinski) bili protiv rezolucije, a glasali su za usvajanje, srušili su svoj suverenitet. Brojne države pokazale su da nisu suverene – rekao je Karan.

On je istakao da je glasanje u Generalnoj skupštini UN ipak nešto pokazalo, a to je da u svijetu više ne vlada jednoumlje.

– Inicijatori ove rezolucije, zbog nekog svog malog parcijalnog interesa, bili su spremni da ruše velike zajedničke projekte – rekao je Karan.