Kasipović: Zakon o suđenju u razumnom roku za bolji rad pravosuđa

32
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Prijedlogom zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, koji je razmotren u parlamentu Republike Srpske, uređuje se zaštita ovog prava, kao i pravo na pravično zadovoljenje zbog njegove povrede koje se ostvaruje u sudskom postupku.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović je u završnoj riječi na sjednici Narodne skupštine Srpske o ovom prijedlogu zakona ponovio da se ovim aktom prvi put u Srpskoj i BiH ova oblast zakonski uređuje.

– Ovaj zakon nam je potreban. Ne idealizujem ga, ali važan je i bitan za bolji rad pravosudnih institucija u Srpskoj u smislu zaštite prava građana. U primjeni ovog zakona veoma brzo ćemo uočiti razlike u dinamici, postupanju i kvalitetu rada na ovom planu. Ovaj zakon treba građanima, ali i onima koji rukovode pravosudnim institucijama – rekao je Kasipović.

On je dodao da će biti vođen registar o postupcima iniciranim pravnim sredstvima za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

– Odnosno kada i kako se došlo do kršenja pomenutog prava. Neće svi biti sretni ovim zakonom, ali mislim da vrijedni i čestiti ljudi u pravosuđu godinama i s nestrpljenjem očekuju ovakav akt – rekao je Kasipović.

On je ponovio da postoji potreba za pripremu novog ili izmjenu i dopunu važećeg Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH na planu toga da se poveća disciplinska odgovornost onih koji rade u pravosuđu.

Kasipović je najavio da će se u parlamentu uskoro naći izmjene Zakona o krivičnom postupku u cilju unapređenja ovog akta.

Šolaja: Problem dugo trajanje sudskih postupaka

Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja je rekla tokom skupštinske rasprave da je problem dugo trajanje sudskih postupaka, te da će donošenje Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pomoći na tom planu.

Ona je rekla da ovaj akt ne može da predvidi finansijsku odgovornost nesavjesnih sudija, jer ni ministar pravde ni parlament Srpske ne mogu da utiču na rad sudova i na tužioce, jer se oni biraju u VSTS-u BiH.