Kecmanović: Istorijski značaj predstojeće posebne sjednice Narodne skupštine

60
Foto: presscentar.uns.org.rs

Srpski politikolog, akademik Nenad Kecmanović, ocijenio je da predstojeća sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju entitetskih nadležnosti za Srpsku ima istorijski značaj i predstavlja „Dan De“.

– Paradoksalno, jer uspostavljanje ustavnog stanja u skladu sa Dejtonskim sporazumom trebalo bi da bude nešto normalno, a ne izuzetno – rekao je Kecmanović u Beogradu na tribini „Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti“, u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

On je napomenuo da će se sjednica odvijati na entitetskoj teritoriji, u okviru institucija sistema i u granicama BiH, tako da ne ugrožava ni mir ni stabilnost ni u zemlji, a kamoli u regionu.

– Do kraja ovog mjeseca Srpska odlučuje da li će živjeti punim ustavnim kapacitetom ili je uskoro neće ni biti – kaže Kecmanović.

On podsjeća da su Srpskoj tokom četvrt vijeka, po sistemu „skuvane žabe“, jedna po jedna oduzimane nadležnosti i građani su sistematski postepeno navikavani da Srpska funkcioniše sa trećinom svog ustavnog kapaciteta. A onda je, dodao je, došao na red završni udarac pod devizom „povratka nezavršenim poslovima u Bosni“ i „jedinstvenog djelovanja SAD i EU“.

Kecmanović navodi da je nekadašnji visoki predstavnik Valentin Incko reaktivirao „bonske nadležnosti“ i nametnuo zakon o verbalnom deliktu, a da je Kristijan Šmit, neregularno promovisan u visokog predstavnika, posegao i za poljoprivrednim zemljištem i šumama Srpske, ali se poseglo i za rijekama, jer muslimansko Sarajevo je još ranije osporilo da Srpska sa maticom gradi hidrocentralu Buk bijela na Drini.

– Još su joj (Srpskoj) ostale bare, jaruge i vazduh da bi Srbi mogli na slamku da piju, jedu i dišu. Neće joj ostati ni ime Republika Srpska jer je odavno osporeno. Dakle, neće opstati ni kao razvlašćena prazna ljuštura. Zasjedanje Narodne skupštine je Dan De za Republiku Srpsku – rekao je Kecmanović.