Kecmanović: Opozicija napravila kardinalnu grešku napuštanjem istorijske sjednice

39
Foto: presscentar.uns.org.rs

Profesor Nenad Kecmanović ocijenio je da je opozicija, napuštanjem istorijske sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, praktično glasala protiv Deklaracije o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti, te da je napravila kardinalnu grešku, ali da je problem opozicije razumljiv ako se zna da slijede izbori.

– Mogu da razumijem njihov problem. Podrška skupštinskoj većini značila bi osam mjeseci prije izbora podršku konkurenciji na vlasti – rekao je Kecmanović Srni.

On smatra da je poziv za hitno reagovanje povodom zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, koji je lider SDA Bakir Izetbegović uputio pravosudnim organima BiH i Kristijanu Šmitu, naprosto beznačajan.

– Šmit nije visoki predstavnik jer dvije stalne članice Savjeta bezbjednosti UN Rusija i Kina nisu dale saglasnost. A pošto nije prošao regularnu proceduru nije ga prihvatila ni Republika Srpska. Značajno je što je odbijen zahtjev ispostave OHR-a u Banjaluci – da nema visokog predstavnika, pa onda nema ni OHR-a, to jest kancelarije visokog predstavnika, ili može se reći da je kancelarija prazna – rekao je Kecmanović.

Prema njegovim riječima, isto važi i za Ustavni sud BiH sve dok u njemu sjede tri stranca, koji sa dvoje bošnjačkih sudija drže kontrolni paket glasova.

Narodna skupština Republike Srpske u petak, 10. decembra, usvojila je Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o vraćanju nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.