Kesić: Odgovorićemo na pritiske i prijetnje porodici Katarine Ristić

8
Foto: ekspres.net

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je da će to diplomatsko predstavništvo pomoći srpskoj zajednici u Čikagu i okolini da adekvatno odgovori na pritiske bošnjačkih političara, aktivista, organizacija i udruženja na porodicu srednjoškolke Katarine Ristić iz Čikaga, koja je svojim radom uspjela izdejstvovati da se u tamošnjim udžbenicima promijeni lažno pisanje o ratu u BiH.

Kesić je rekao Srni da su te prijetnje i pritisci prema Ristićima, kao i svima koji su pomogli da se u školskom sistemu prihvate određene izmjene istorijskih činjenica, neprihvatljivi, a pogotovo onih državnih službenika institucija BiH koji se miješaju u unutrašnja pitanja školske opštine u okolini Čikaga.

On je rekao da će u otklanjanju ovih pritisaka učestvovati i predstavnici iz Republike Srpske u institucijama BiH, koji razumiju da je nedopustivo da generalni konzul iz Čikaga izađe iz okvira svog posla i da se, zloupotrebljavajući svoju poziciju, bavi se unutrašnjim pitanjima SAD.

– U ovom slučaju jedne školske opštine – rekao je Kesić.

On je istakao da je jako bitno da srpska dijaspora u SAD uvijek zna da ima pravo da demokratskim putem brani svoje interese kada god smatra da je diskriminisana.

– U ovom slučaju, školski program je bio vrsta diskriminacije prema srpskoj djeci, jer je iznošen niz lažnih materijala i optužbi na račun srpskog naroda. Odlučnost i hrabrost porodice Ristić su u vezi s tim bili da dignu svoj glas koristeći svoje pravo u skladu sa propisima te školske zajednice u Čikagu. Oni su istrajali da buduće generacije srpske djece nemaju pomenute neprijatnosti i ne suočavaju se sa nepravdom kao pripadnici jednog naroda i zajednice u okolini Čikaga – rekao je Kesić.

On je naveo da podrška svim članovima srpske zajednice u SAD, koji su na neki način diskriminisani, treba biti stalna obaveza srpskih predstavnika u diplomatiji, ali i u zajedničkih institucijama BiH.

Školski distrikt Park Ridž u Čikagu je nakon žalbe porodice Ristić porijeklom iz BiH promijenio udžbenik istorije u kojem je ranije bilo navedeno da je Srbija “izvršila agresiju na BiH i da je predsjednik Srbije Slobodan Milošević odgovoran za genocid u BiH”, dok je termin “genocid” sada zamijenjen pojmom ekstremno surov, nasilan akt.

Katarina Ristić je rekla da je imala samo 15 godina kada je dobila zadatak da napiše seminarski rad o temi “Genocid nad Bošnjacima devedesetih”, da je o ratu u BiH znala samo ono što joj je ispričao otac Ranko, a to je da im je u BiH zapaljeno sve, da joj je baka Koviljka silovana, pa ubijena u Vozući 1993. godine.

Od kada su mediji objavila da je Katarina promijenila školski program lažne istorije o ratu u BiH, ona i njen otac neprekidno dobijaju prijetnje smrću od islamskih organizacija i pojedinaca, prenio je “Sputnjik”.