Kir Starmer – laburista, plemić i zastupnik Hrvatske u tužbi protiv Srbije

9
Foto: Jane Barlow/PA

Laburista sa plemićkom titulom, protivnik lijevog krila stranke, Kir Starmer sprema se da stane na čelo britanske vlade poslije ubijedljive pobjede na parlamentarnim izborima. Tokom advokatske karijere, bio je i zastupnik Hrvatske u tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Kir Starmer (61) na putu je da postane britanskih premijer, nakon što je njegova stranka osvojila ubijedljivu većinu na jučerašnjim parlamentarnim izborima.

Diplomirao je pravo na Univerzitetu u Lidsu 1985. godine i bavio se advokaturom. Bio je na čelu Kraljevske tužilačke službe i direktor Javnog tužilaštva.

Starmer je bio član hrvatskog pravnog tima u tužbi Hrvatske i kontratužbi Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, navodi Večernji list.

Bio je zadužen da sudu predstavi događaje u Vukovaru tokom rata i da u ime Hrvatske odgovori na argumente iz protivtužbe Srbije zbog akcije „Oluja“.

Uspon u političkoj karijeri počinje 2015. godine, kada je izabran za poslanika Donjeg doma britanskog parlamenta.

Za lidera laburista izabran je poslije Džeremija Korbina 2020. godine, odmah nakon što je stranka pretrpela svoj najveći poraz na opštim izborima u posljednjih 85 godina.

Starmer je odmah proglasio za svoju misiju da stranku ponovo učini „izbornom“.

Četiri godine kasnije, lider stranke sprema se da stane na čelo britanske vlade.

Protivnik krajnje lijevog krila laburista

Starmera su kritikovali zbog nedostatka harizme, ali su se isplatili njegovi napori da laburiste vrati u centar britanske politike.

Kao stranački lider, Starmer je metodično zamrzavao elemente krajnje lijevog krila laburista, socijalistički nastrojenog, koji je ojačao pod prethodnim šefom stranke Džeremijem Korbinom.

Iako su laburisti možda izgubili po kojeg levo orjentisanog glasača, u celini Starmer je imao pobedničku strategiju.

Plemić i navijač Arsenala

Ser Kir Starmer, titula koju rijetko kada sam koristi, proglašen je vitezom 2014. godine za zasluge u krivičnom pravosuđu, navodi London ivning standard.

Britanski mediji navode i da je Starmer navijač londonskog fudbalskog kluba Arsenal.

Za Britaniju „u službi radnih ljudi“

Starmer je u pobjedničkom govoru istakao da četiri i po godine rada mijenjaju stranku.

– To je razlog zašto je promijenjena Laburistička partija, spremna da služi našoj zemlji, spremna da vrati Britaniju u službu radnih ljudi – rekao je Starmer.

Slaveći trijumf, Starmer je najavio da će djelovati brzo, da počinje misija nacionalne obnove, i obećao da će podići životni standard Britanaca.