Klokić: Otvaranje konzulata u Banjaluci nastavak saradnje Srpske i Rusije

8
Foto: presscentar.uns.org.rs

Otvaranje konzulata Ruske Federacije u Banjaluci učvrstiće odnose Srpske i Rusije, te podrazumijevati nastavak saradnje u oblasti kulture, ekonomije, diplomatije i politike, rekao je Srni ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić.

On očekuje da konzulat bude u funkciji što prije i naglašava da je otvaranje konzulata prirodni nastavak saradnje Republike Srpske i Ruske Federacije.

Ministar je naveo da je Rusija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i podsjetio da je riječ o državi koja je stalna članica Savjeta bezbjednosti UN.

– Radujem se da vidim na koji način će otvaranje konzulata ojačati naše odnose i kakve će dodatne prilike otvoriti Republici Srpskoj i Ruskoj Federaciji – naglasio je Klokić.

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov istakao je ranije da njegova zemlja veoma cijeni saradnju sa Republikom Srpskom i da će dodatno biti unaprijeđena otvaranjem konzulata Rusije u Banjaluci.

– Veoma je važno što zajednički realizujemo strateške, odnosno ekonomske i projekte u oblasti kulture i obrazovanja – naveo je Kalabuhov.

Vlada Rusije je u maju prošle godine prihvatila prijedlog za otvaranje ispostave ruske Ambasade u Republici Srpskoj.