Ko će biti kandidati za načelnika Srebrenice?

58
Foto: motorcyclelife.eu

Bošnjaci u Srebrenici imaju podršku Kristijana Šmita i stranih ambasada u trci za načelnika opštine, nezvanično saznaje ATV.

Operativna saznanja sa terena otkrivaju da je na njima samo da se dogovore oko imena.

Nezvanično, Hamdija Fejzić je ime koje bi moglo da se pojavi na kandidatskoj listi. Fejzić, tvrde izvori ATV-a, ima punu podršku potpredsjednika Republike Srpske, Ćamila Durakovića. Duraković i Fejzić u telefonskom razgovoru kažu da još ništa nije konačno, te da postoji više opcija.

Prema saznanjima ATV-a, drugi kandidat mogla bi da bude Tifa Efendić, ali samo ako joj protivkandidat ispred Srpske liste bude Kosa Zekić. Efendićevu prema nezvaničnim informacijama podržava Naser Orić.

Nezvanično, Bošnjaci bi mogli da plate i Srbe koji glasaju i to uz pomoć stranaca, kako bi obezbijedili mjesto načelnika opštine. Srbi su podijeljeni, pa bi i tu moglo da bude problema. Narodni Front Jelene Trivić, kako saznaje ATV, planira da ponudi svog kandidata.

ATV je ranije pisala o namjerama da Srebrenica dobije poseban status, a to bi pogurala načelnička pozicija. Tako bi se i stranci lakše dokopali rudnih bogatstva. Navodno Bošnjaci lobiraju Kristijana Šmita da ukine odluku Valentina Incka iz 2012. godine i omogući da Bošnjaci glasaju po popisu iz 1991. godine. To bi značilo da i oni koji odavno nisu prijavljeni u Srebrenici imaju pravo glasa.