Ko je Kristijan Šmit, kakvu politiku zastupa i za kakve vrijednosti se zalaže?

39
Foto: REUTERS/Dado Ruvić

Ko je Kristijan Šmit, kakvu politiku zastupa i za kakve vrijednosti se zalaže, tema je o kojoj se mnogo priča u Republici Srpskoj, a sada su je mnogi otvorili u Federaciji.

Svi se pozivaju na portal RBB onlajn iz 2007. godine u kojem navode da se Kristijan Šmit, za vrijeme službovanja u Ministarstvu odbrane Njemačke, kao državni sekretar, zalagao za rehabilitaciju i očuvanje nacističkih heroja.

U tekstu je navedeno da je Šmit bio protiv odluke kada je u njemačkom Ministarstvu odbrane raspravljano o tome da se naziv kasarne i borbene eskadrile promijeni, jer nosi naziv po nacističkom vojnom pilotu Verneru Moldersu, bliskom Hitelru i Geringu.

Ko je Kristijan Šmit i kakavu ideologiju brani? Šta su o njemu pisali njemački mediji, a u BiH prećutali? U tekstu njemačkog portala RBB još iz 2007. godine navodi se da se Šmit usprotivio prijedlogu da se ime Vernera Moldersa ukloni sa vojnih objekata.

Tadašnji njemački savezni ministar odbrane je još 2005. godine, nakon odluke Parlamenta, odlučio da ukloni ime nacističkog pilota iz svih njemačkih vojnih jedinica, brodova, poligona i kasarni. Šmit je tada, kao državni sekretar odbrane, odlučio javno kritikovati takvu odluku.

– Molders nije imao smeđe mrlje na prsluku – rekao je tada Šmit.

Vojni istoričar Detlef Bald tad mu je uzvratio da je Molders napravio karijeru, vojnu karijeru, kao oficir u njemačkom vazduhoplovstvu pod nacional-socijalizmom.

A Verner Molders je učestvovao u mnogim ratnim zločinima za koje je bio i odlikovan. Učestvovao je u bombardovanju Francuske, Velike Britanije i Jugoslavije. Bio je član zločinačke legije Kondor koja je bombardovala brojne gradove Evrope u Drugom svjetskom ratu u kojem je poginulo na hiljade nevinih ljudi. Hitelr mu je dodijelio najviša odlikovanja za njegovu odanu službu.

Zašto je Kristijan Šmit branio jednog od najodanijih Hitlerovih vojnika?

Fotografije svjedoče da je sa Hitlerom provodio i slobodno vrijeme. Njemački novinari u svom tekstu, tada su pisali, da Kristijan Šmit očito nema problema sa ovom vrstom tradicije, već naprotiv želi ponovo učiniti prihvatljivim nacističkog avijatičara Vernera Moldersa. Navode da je Šmit tada i reputaciju ovog avijatičara branio i na lokalnoj televiziji. U istom tekstu piše da je Molders o svojoj predanosti nacističkom režimu napisao.

– Divan je osjećaj za nas Nijemce boriti se u ovom ratu. Dankirk gori kao da nikad nisam vidio grad da gori – napisao je Molders.

A kako su Srbi prošli pod Hitlerom i njegovim pomagačima govore Kozara, Jasenovac, Gradiška, Drina i stotine hiljada lokacija na ovim prostorima na kojima su posijane kosti srpskih žrtava u Drugom svjetskom ratu. Da li su oni koji su poslali Šmita u BiH znali koga šalju?