Ko su sudije čije izuzeće je odbijeno u postupku protiv Dodika?

18
Foto: Klix.ba

Sudije čije je izuzeće odbijeno u postupku protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika najviše obilježava ratna prošlost, piše ATV.

Među najzvučnijim je ubjedljivo Šaban Maksumić. Devedesetih godina sarajevske Srbe je slao u logore. U Sudu BiH je izrekao oslobađajuću presudu ozloglašenom Naseru Oriću.

Ništa svjetliji primjer nije ni sudije Darka Samardžića. Pod njegovim sudskim čekićem je ratni zločinac Elfeta Veseli za ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u Zvorniku jedva osuđena na deset godina zatvora. Slučaj „Dobrovoljačka“, kojim rukovodi, do danas je bez epiloga.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić tvrdi da je sve rezultat stranog uplitanja u reformu pravosuđa, što je doprinijelo isključivoj diskriminaciji Srba.

– Zapravo, srpski narod se nada čudu, jer Majkl Marfi i međunarodna zajednica su poredali sudije i tužioce isključivo njima podobne i one koji ih slušaju, njihove klimoglavice i one koji su duboko nečim kroz svoju prošlost ucijenjeni od strane međunarodne zajednice – kaže Vulić.

Ozloglašeno je i ime bivšeg ratnog sudije u Goraždu Hilme Vučinića. Presuđivao je Srbima, među kojima i braći Delić, čiji posmrtni ostaci nakon postupka nikad nisu pronađeni. Njegovo ime 2017. našlo se pred Visokim sudskim i tužilačkim savjetom (VSTS) upravo zbog diskriminacije Srba u suđenjima za ratne zločine. Tražena je i revizija njegovih presuda.

Redžib Begić, u vrijeme dok se provjeravala ratna prošlost nije zadovoljio uslove da bude imenovan za sudiju, ali je to učinio zaobilaznim putem, nakon što je formiran Visoki sudski i tužilački savjet.

Pravnici upozoravaju da ključnu ulogu ima upravo VSTS koji bi trebalo da garantuje za stručnost, ali i kredibilitet izabranih sudija i tužilaca.

– Isto tako moraju da vode računa o njegovom integritetu i o njegovoj prošlosti, odnosno da li je to lice podobno da vrši tužilačku ili sudijsku funkciju i bitno je da sudija ni u prošlosti nije bio vezivan za neke kriminalne grupe, da nema neku ratnu prošlost ili bilo šta drugo što bi njega diskreditovalo i što bi dovelo do toga da se posumnja u njegovu nepristrasnost u odlučivanju – kaže pravnik Milan Petković.

O stručnosti sudije Zorana Božića, ujedno i predsjednika sudskog vijeća u predmetu protiv Milorada Dodika, govore i prethodne ocjene o neispunjavanju normi. U sudskoj praksi poznat je i po određivanju pritvora bivšem predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske.

Zanimljivo je i da je sudija Minka Kreho smatrala da je upravo Milorad Dodik zaslužan za međunarodni skandal o odbijanju kandidature sudije Jasmine Ćosić u Hagu, za koju je lobirala najuticajnija bošnjačka Stranka demokratske akcije.