„Kočićev zbor“ od 24. do 30. avgusta

65
Foto: banjaluka.rs.ba

Najdugovječnija kulturna manifestacija u Banjaluci – „Kočićev zbor“, biće održana od 24. do 30. avgusta, odlučeno je na konstitutivnoj sjednici Organizacionog odbora ovog kulturno–umjetničkog događaja.

Prema načelnom programu koji je danas usvojen, manifestacija će biti otvorena 24. avgusta prezentacijom projekta „Park priča i pričanja“, saopšteno je iz Gradske uprave.

U okviru ovog projekta, na lokaciji ispred Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske biće organizovano čitanje kratkih priča, uključujući i konzole na otvorenom na kojim će biti odštampane neke od Kočićevih pripovjetki.

Uz već ustaljene sadržaje, poput svečane akademije i književnih večeri (besjede, predstavljanje mladih pisaca, satira i drama), biće priređene i zanimljive izložbe poput one pod nazivom „Kočić i njegova porodica u fotografijama“, u okviru koje će biti izloženo 30 starih fotografija, izloženih u parku nazvanom po ovom velikom piscu.

Neki od planiranih događaja su i otvaranje treće uređene kuće na Kočićevom ognjištu u Stričićima, Festival zmijanjske pjesme, takmičenje u narodnim vještinama, borba bikova za nagradu „Jablan“ i džipijada.

U okviru priprema za organizaciju ove manifestacije, grad Banjaluka će u narednim danima raspisati javni poziv za dodjelu „Kočićeve nagrade“ za ovu godinu, i to za cjelokupnio djelo pisano na srpskom jeziku iz oblasti književnosti, lingvistike i književne kritike.