Kojić: Haška arhiva krije istinu, nećemo dozvoliti da ode u Sarajevo

21
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Republika Srpska neće dozvoliti da arhiva Haškog tribunala završi u Sarajevu, jer ona krije istinu o ratnim dešavanjima u BiH za razliku od haških presuda koje su zasnovane na paušalnim procjenama i ne odražavaju činjenice i dokaze, izjavio je Srni direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Kojić je istakao da je važno da institucije Srpske, a time i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica u potpunosti poštuju zaključke Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske kada dođe na red pitanje konačnog rješavanja statusa haške arhive.

– Na tome moramo insistirati. To znači da je sve ono što je nasilno oduzeto ili što su Haškom tribunalu predale naše institucije vlasništvo naših institucija i treba da bude vraćeno u arhive u Srpskoj. Taj stav nećemo mijenjati do konačnog rješavanja ovog pitanja – rekao je Kojić Srni.

On je podsjetio da se Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica bori da bude uspostavljen informaciono-dokumentacioni centar u Banjaluci, ali je iz Haškog tribunala obaviješten da se još neće rješavati konačni status haške arhive.

Prema njegovim riječima, Haški tribunal u svojim arhivama krije mnogo dokumenata koji govore o tome šta se zaista dešavalo na ovim prostorima devedesetih godina prošlog vijeka.

– Ta dokumenta nisu učinili dostupnim ni timovima odbrane, uključujući i tim odbrane generala Ratka Mladića. Na taj način Haški tribunal želi da sakrije ono što bi umnogome moglo promijeniti sliku koju uporno pokušavaju nametati kroz presude. I Bošnjaci više ne insistiraju na procesuiranju ratnih zločina nego na sprovođenju presuda kroz razne formate uključujući i donošenje zakona o negiranju takozvanog genocida – rekao je Kojić.

On je ocijenio da je nakon što su u javnost izašli dokumenti iz stranih arhiva, kao što se dogodilo nedavno u Velikoj Britaniji, sasvim jasno da Haški tribunal ima motiv da svoju dokumentaciju ne učini dostupnom javnosti.

– Ti dokumenti govore sasvim drugačije od onog što je presudio Haški tribunal i zato ima motiv da svoju arhivu ne učini dostupnom kompletnoj javnosti – rekao je Kojić.

Akademik Nenad Kecmanović izjavio je ranije da će prema zvaničnim informacijama Haškog tribunala, koje su prošle nezapaženo u medijima, haški arhiv biti povjeren Sarajevu.

Razlog za to, kako je naveo, jeste da u Holandiji postoji sloboda dostupnosti informacija, te bi podaci Tribunala o Srebrenici postali dostupni novinarima, pravnicima, istraživačima, naučnicima, a izbor Sarajeva omogućiće da bude sakriveno sve ono što navodni genocid u Srebrenici stavlja pod sumnju.