Kojić: Helezove ratnohušačke poruke su krivično djelo

5
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bih Milorad Kojić rekao je da ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez slanjem ratnohušačkih poruka širi nacionalnu i vjersku mržnju i čini krivično djelo.

Kojić je ocijenio da je Helezova poruka predsjedniku Republike Srspke Miloradu Dodiku da treba da ode nastavak bošnjačke politika devedesetih godina prošlog vijeka, prema kojoj bi Srbi trebalo da odu iz BiH preko Drine.

– To je bio njihov strateški plan, a te ideje žive i danas – rekao je Kojić.

On je istako da se na taj način nastoji napraviti islamska BiH.

– Veoma je važno da se o ovom pitanju očituje i Tužilaštvo i da se podigne optužnica za širenje vjerske i nacionalne mržnje – poručio je Kojić, te dodao da je to kontinuitet u Helezovom ponašanju.

Kojić je naglasio da takve poruke stvaraju veliki problem Srbima, povratnicima u Federaciji BiH (FBiH).

– Nakon takvih Helezovih izjava dešavaju se slučajevi u kojima se oštećuje imovina Srba u FBiH ili su oni izloženi nekoj vrsti fizičkog napada. To pokazuje da Helezove poruke predstavljaju krivično djelo i neophodno je njegovo kažnjavanje – naglasio je Kojić.

Helez je sarajevskim medijima rekao da je „svako razdruživanje rat“, da, kako je naveo, „nikada više Vučić neće snajperom pucati na Sarajevo“ i da predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku „niko ne brani da uzme svoju porodicu i ode u Beograd“.