Kojić: Instruisani Sud BiH vodi politički proces protiv predsjednika Srpske

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da odluka Suda BiH da odbije zahtjev odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za izuzeće sedam sudija ukazuje na kontinuitet ponašanja instruisanog suda sa jednom isključivom namjerom da se vodi politički proces.

– Koliko god mi gledali da to bude pravni proces, on to ne može biti jer nije zasnovan na pravu i optužnici zasnovanoj na zakonu usvojenom u parlamentarnoj proceduri – rekao je Kojić.

On je istakao da je to u potpunosti vidljivo u ovom procesu.

– Nije očekivano da će instruisani sud postupati po pravnim normama, odnosno po Zakonu o krivičnom postupku, jer i sam zakon ne tretira to krivično djelo (nepoštovanja odluka Kristijana Šmita za koje Tužilaštvo BiH tereti predsjednika Srpske) – rekao je Kojić.

On je podsjetio da to krivično djelo nametnuo neko ko nije imao pravo to da čini, kao i da Tužilaštvo i Sud BiH nemaju imaju mogućnost i pravo da vode ovaj proces.

– Nas ne iznenađuje ni u jednom trenutku takvo ponašanje Suda jer to nije pravni sud, što je i pokazao na mnogim procesima koji je vodio, kao što su krivična djela ratnog zločina. Ali to pokazuje i kroz ovaj politički montirani proces protiv predsjednika Dodika – rekao je Kojić.

Sud BiH odbio je zahtjev odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za izuzeće sedam sudija ovo suda, rekao je Srni branilac predsjednika Goran Bubić.

Odbrana je 17. januara na ročištu u predmetu protiv predsjednika Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika Srpske“ Miloša Lukića, zbog nepoštovanja odluka Nijemca Kristijana Šmita, zatražila izuzeće postupajućeg sudije Mirsada Strike i još sedam sudija Suda BiH.

Zatraženo je izuzeće sudija koji su učestvovali u odbacivanju zahtjeva za odlučivanje o tome da li je Sud BiH nadležan za ovaj slučaj, a to su sudije Zoran Božić, Šaban Maksumić, Vesna Jasenković, te sudija koji su odbili žalbu odbrane Darka Samardžića, Hilme Vučinića i Redžiba Begića.

Zatraženo je i izuzeće sudije Minke Kreho zbog, kako je tada rekao Bubić, pristrasnog stava da protivljenje Dodika kao člana Predsjedništva BiH nije bilo od uticaja za kandidaturu sudije Jasmine Ćosić u Hagu.