Kojić: Kad Ambasada SAD već sve komentariše, neka se registruje kao politička partija i izađe na izbore

9
Foto: rcirz.org

Kada već komentarišu političke, društvene procese, otvoreno se miješaju u rad bh pravosuđa, pozivam američku Ambasadu i ambasadora Majkla Marfija da se registruju kao politička partija i izađu na izbore, kaže poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.

Kojić je uvjeren da bi kod naroda prošli kao „bosi po trnju“.

– U bilo kojoj zemlji u svijetu, normalnoj zemlji da to uradi bilo koji ambasador dobio bi notu i bio bi protjeran jer nema pravo da se miješa u unutrašnje odnose. Oni sedmično izdaju po pet saopštenja i reaguju na određene procese. Imali smo saopštenje da se mora promjeniti Ustav kako bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava, to nije njihov posao da kažu šta domaći političari treba da rade. Dakle, američka ambasada dala je sebi puno za pravo – naglasio je Kojić.

Podsjećamo, Ambasada SAD danas je saopštila da je „duboko zabrinuta zbog promjena u Poslovniku VSTV koje su usvojene 17. januara“

– Izmjene u članu 4. kojim se uređuje način uključivanja etničke i rodne ravnoteže u proces izbora na pozicije u VSTS-a predstavljaju veliki korak unazad. Sistem nasumičnog žrijebanja iz člana 4. obezbjeđivao je važan element nepristrasnosti u procesu izbora – saopštili su iz Ambasade SAD.