Kojić: Kažnjavanje skupova poput onog u Bužimu – najbolja preventiva

11
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Okupljanje bošnjačkih udruženja u Bužimu pod zastavama takozvane Armije BiH i uz pokliče „Alahu ekber“ potvrda je kontinuiteta ponašanja Bošnjaka, i to ne samo u tom mjestu već i u drugim dijelovima FBiH, a kažnjavanje takvih skupova bila bi najbolja preventiva, rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

On je rekao da jučeršanje okupljanje u Bužimu predstavlja poruku mržnje i potvrđuje da u FBiH i dalje živi ideja da je dozvoljeno ubijati i protjerivati Srbe sa njihovih vjekovnih ognjišta, ocijenio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata.

– Bošnjaci na taj način proizvode traumu kod srpskih logoraša i porodica koje su pod tim pokličem pretrpjele najgore oblike torture kod žrtava. Pod tim pokličima su i odsijecane srpske glave na ozrensko-vozućkom ratištu i ubijani Srbi u ratu u BiH – istakao je Kojić za Srnu.

Kaže da takve poruke ne mogu doprinijeti pomirenju i suživotu, već izazivaju uznemirenost srpskih žrtava rata i njihovih porodica u Republici Srpskoj i mogu da se protumače kao loše poruke za budućnost.

U Bužimu su se juče okupila bošnjačka udruženja pod zastavom takozvane Armije BiH, koji su uzvikivali „Alahu ekber“, uvrede na račun Srba i Republike Srpske, te nosili ratne zastave. Skup je održan povodom 30 godina od akcije takzovane Armije BiH „Munja“.

Slike ratnih uniformi i „zelenih beretki“ kao i prethodnih godina, izgledali su uznemirujuće.

U Tužilaštvu BiH vodi se istraga zbog dešavanja u Bužimu iz prošle godine.